
Снимка: Wikimedia Commons
Приготвянето на храна в домашни условия и избягването на ултрапреработени храни като предварително опаковани сандвичи и протеинови барчета може да помогне на хората да отслабнат два пъти повече. Това сочат данните от ново проучване, пише The Independent.
Ултрапреработените храни обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини, сол и захар, съдържат съставки, които нямате в кухненския си шкаф, като емулгатори и консерванти. Те са примамливо бързи за приготвяне, но пък и няма да ви помогнат в отслабването. Авторите на проучване, публикувано в списание Nature, казват, че избягването на полуфабрикати помага за ограничаване на апетита, увеличава загубата на тегло и подобрява загубата на мазнини.
Екипът от учени от University College London проследили какво се случва с 55 души с наднормено тегло. Половината от тях в продължение на 8 седмици се хранили почти без преработени храни. Менюто им включвало накиснати овесени ядки, пай с домашно приготвени зеленчуци и пилешка салата, приготвена изцяло у дома. Другата половина хапвали протеинови барчета, купени от магазина диетични сандвичи и лазаня за микровълнова фурна.
И двата режима съдържали еднакви количества нива на мазнини, наситени мазнини, протеини, въглехидрати, сол и фибри. Тези, които яли минимално преработена храна, загубили два пъти повече тегло (2,06%) в сравнение хората, хранили се с протеиновите барчета и замразената лазаня (1,05%).
Д-р Самюъл Дикен от Центъра за изследване на затлъстяването: „Ако увеличим мащаба на тези резултати в течение на една година, бихме очаквали да видим 13% намаление на теглото при мъжете и 9% намаление при жените, които следват минимално преработената диета, но само 4% намаление на теглото при мъжете и 5% при жените след ултрапреработената диета“.
Според Гюнтер Кюнле, професор в университета в Рединг, съветва потребителите, когато пазаруват, да гледат колко въглехидрати и мазнини съдържа продукта. И припомня, че стандартите според Националната здравна служба на САЩ (NHS) са жените да консумират около 2000 калории на ден, а мъжете - 2500.
Участниците в описвания експеримент получавали повече храна, отколкото им била необходима, но тези на минимално преработена диета спонтанно хапвали с 230 калории по-малко от препоръчителното, а тези на UPF диета – със 120 калории по-малко. Екипът посочва и още един плюс на храненето у дома - тези от групата, която хапвала домашно приготвена храна, огладнявали по-бавно.
Учените са единодушни, че за да отслабнем трябва да намалим общия прием на калории. Основно правило е - по-малко сол, захар и наситени мазнини и повече храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки.