Подкрепете ни!




Светът в теб26 август 2024

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си


Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение
Вината седи на раменете на много от нас като огромна черна птица. Концепцията за сянката, въведена от Юнг, служи като напомняне за всяка наша неприлична постъпка, егоизъм, нарцисизъм и страхливост. И всички знаем мъдрите думи на римския поет Теренций: „Ego sum humanum. Nihil a me humanum alenium (Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо)“.

Но тази огромна черна птица все още е на същото място и грачи на случаен принцип, когато се надяваме да празнуваме свободата си, освободени от оковите на миналото. Нейното грачене трови всеки момент на триумф и сякаш от миналото отново всичко се промъква в днешния ни ден и ни причинява същия, уж преживян вече срам.

Това пише в книгата си „Блатата на душата“ Джеймс Холис – американски юнгиански психоаналитик, автор на над 20 книги, посветени на концепциите на Карл Юнг. Той определя три основни типа вина и съветва през втората половина от живота си да се опитаме да осъзнаем с кой тип продължаваме да живеем. Осъзнаването на корените на вината ще помогне на зрелия човек да се освободи от оковите на миналите си прегрешения и да живее спокоен и пълноценен живот в хармония със себе си и Бог.
Според Холис съществуват: 
  • реална вина като форма на отговорност;
  • вината като въображаема защита срещу страха;
  • екзистенциална вина.
Юнгиянският тълкувател пише, че никой не може съзнателно да обяви своята невинност: нито на индивидуално, нито на колективно ниво. Всеки от нас, независимо от степента на нашето съучастие, е част от общност, която е измислила Холокоста, проповядва расизъм, има предубеждения към определен пол, възраст, убеждения и се случва да мрази хората.

Ето защо естественото развитие на личността включва признаването на подходяща вина, т.е. поемането на отговорност за последствията от избора, независимо колко неосъзнат може да е бил той в дадения момент. Ясно е, че всеки човек прави избори, които могат да причинят страдание на други хора. Холис нарича причината за това „болно въображение“ - човек прави избори, чиито последствия не могат да бъдат предвидени. В старогръцките трагедии това се случва чрез страдание - той може да изкупи вината си, като я признае, изтърпи наказание и възстанови правилната връзка с боговете.

В друга своя книга „The Midway Pass“ Холис описва „болното въображение“ като нещо неизбежно, което придружава детските преживявания и в зряла възраст често кара човек да се сблъска с последствията от многобройни грешки, допуснати при избора. 
Ако възрастният човек осъзнава, че е сгрешил, признае вината си за избора, който е направил и вредните последици от него, това не само ще бъде проява на мъдрост, но и ще бъде единственият начин, който в крайна сметка ще му донесе облекчение.
Хората, които са израснали сред вярващи и са били въведени в тайнството на изповедта, имат възможност да се освободят от миналото. Черната птица не само трови живота ни в настоящето, но винаги тясно ни свързва с миналото. Бремето на миналото ни лишава от силата и способността да правим нови избори.

Но мнозинството от нашите съвременници са лишени от възможността да се изповядват или защото следват други традиции, или защото са загубили опора във вярата и религиозните догми. 
И все пак дори хора, които са далеч от светото тайнство на изповедта, могат да бъдат въведени в лечебните преживявания, обозначени с три думи: признание, изкупление и облекчение.
За човек, който е узрял за истинско осъзнаване на чувството си за вина,  разпознаването е много важно. То включва признаването на щетата, причинена на него самия или на другите. Дори в началото човек не разбира обективно какво е причинил, достатъчно е само да успее да разпознае грешката си. Съзнанието му трябва ясно да каже: да, направих го, да, случи се заради мен, да, аз нося отговорност за това. 
При социопатите и хората с определени психични разстройства функционирането на егото е толкова нарушено, че те не могат да поемат такава отговорност. Всичко, което могат да направят, е да лъжат не само другите, но и себе си, като периодично проектират отговорност върху другите.
Опрощението не винаги е възможно. Голяма част от направеното не може да бъде отменено. Но може да бъде коригирано. В повечето случаи изкуплението става символично и в същото време не по-малко реално - то несъмнено представлява психологическо връщане към това, което човек би искал да коригира.
Когато покаянието е искрено, когато истинското или символично изкупление дава плод, може да се почувства благодатта на облекчението. 
За тези, които все още имат вътрешна нужда да се изповядват, свещеникът може да действа като Божи посредник, който ще обясни на вярващия какво е прошка и опрощаване на греховете - това ще облекчи тежестта на неговата вина. 

За атеистите не е толкова лесно да молят за милост. Въпреки това, последователен процес на разпознаване, изкупление и облекчение може да бъде достъпен за онези, които се стремят да разширят границите на съзнанието.

Юнг много убедително описва полезното признаване на вината. Това не означава отричане или избягване и със сигурност няма нищо общо с привързаността към миналото. Такъв човек знае всичко лошо, което съществува в света и вътре в него, и след като се научи да се справя със своята Сянка, прави нещо съвсем реално за света като цяло. Той успява да понесе на плещите си поне мъничка част от гигантските, нерешени социални проблеми на нашето време... Как може някой човек да гледа напред, ако дори не вижда себе си и мракът на несъзнаваното се пренася във всяко нещо, което прави.

Източник

Още по темата:

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов