Подкрепете ни!




СъбитияМихаела Ценкова / 24 октомври 2018

Смет за щастие

Включи се и ти и занеси пластмаса и стъкло на 26 октомври

Смет за щастие


От малката Радост разбрахме, че 500 кг пластмаса не са просто боклук, а нещо много повече...

Направете от боклука си щастие, като занесете пластмаса и стъкло за рециклиране на 26 октомври на бул. „Братя Бъкстон“ 47 от 13,00 ч до 19,00 ч.



Идеята им е смела и на пръв поглед неизпълнима, дори наивна, биха казали някои, но когато на едно място се съберат искрена детска мечта, вяра и ентусиазъм, то няма как да не се заразим и ние, големите, макар и с позагрубели от битки души. И както ни казва и Надежда Тодорова, понякога е нужно просто да скочиш в приключението с пълната увереност, че чудото ще се случи...

Кои са те? Надежда и Радост Тодорови са обикновено семейство от тези, в които родителите работят, децата ходят на училище и след това вечерят... Да, ама не съвсем. Срещаме ги пред блокчето, където живеят в столични кв. Бъкстон. И вместо да започнем направо с многото сериозни въпроси, попадаме отново в детството, някога през 90-те... Накапали ябълки и звънтящ детски смях. 8-годишната Радост хуква към съседния блок и с пълен глас вика под прозореца своята приятелка, подканвайки я за игра. Мигаме и като че и ние отново ходим с намазана филия в ръка и тичаме сред окапалата шума в готовност за гоненица. Но сега се гоним основно с времето и оставяме на заден план онова така важно нищоправене, което ражда чудесата.



А ето как се раждат те. Макар Радост да е само на 8, мечтата й се простира отвъд мъдростта и на някой на 108. Обича животните и подобно на връстниците си им се умилява. Но поне едно нещо я прави различна, а именно вярата й в това, че дори най-смелите блянове могат да се сбъднат. Кой от нас не е мечтал поне за миг за световен мир или за това всички земни твари да заживеят в радост и блаженство, точно като в приказките. Но ако днес тези мечти ни звучат популистки, наивни или дори глупави, то всъщност те си остават толкова чисти, колко може да бъде и едно дете.

След разходка с приятелско семейство в парка на Благоевград назрява и планът как мечтата да се сбъдне. Едно черно куче отново кара Радост да зададе и някой друг от неудобните въпроси към всезнаещите възрастни - Къде ще прекара зимата кучето? А има ли кой да му донесе храна? И любимият от всички - Не можем ли да го приберем вкъщи? В дома на Радост вече се разполага един чуден котак на име Сократ. Но не в това е проблемът, няма как под един покрив да се съберат всички животни, останали без дом. Затова на Надежда й хрумва идеята да съберат средства, с които да направят импровизиран дом на открито за безпризорните животни, да им осигурят медицинска грижа и храна.

Тук критиците ще кажат, че от дом и грижа се нуждаят и хората. Да, но както ни обяснява Надежда, не можем да хукнем и да приберем просто ей така непознати деца или възрастни с идеята да им помогнем. Никой не отговаря за животните, те не избират да бъдат захвърлени или да живеят сред шумните булеварди... Затова Надежда намира фирма, която изкупува пластмаса и стъкло. Звъни и разказва за идеята на семейството със събраните средства от рециклирането на отпадъците да направят нещо хубаво поне за кварталните четириноги, живеещи на улицата. И това Надежда го разказва, поемайки риска да я сметнат за луда от другата страна на телефонната слушалка. Уви, след няколко дни от фирмата вече има отговор. Камионът ще дойде да вземе събраната смет, но само при условие, че количеството достига 500 кг. И ето тук вече може би всеки сериозен с главно С възрастен би се отказал. Как за по-малко от месец едно семейство може да събере половин тон пластмаса? Надежда обаче категорично казва: Няма как да не стане! Не се отказва и решава да сподели за начинанието си с приятели в социалната мрежа. На 8 октомври публикува посланието на своята дъщеря и само за дни то успява да достигне до повече от 4000 души, които също скачат заедно с Радост в експеримента по човечност. Успяват да го направят точно заради искреността си, която често ние, възрастните, бъркаме с наивността.



Започват да валят обаждания от къде ли не. И ако не можем да се сетим какво е общото между сценичния екип на Бояна, военното поделение в Плевен, верига скъпи хотели, група тийнейджъри и Борис от 3 клас, то това е една детска мечта. От гимназията на сина на Надежда - Михаил, започват да събират пластмасовите шишета, на които се натъкват по път за училище. Това се случва и със съучениците на самата Радост. И така започва да се задейства принципът „предай нататък“. „Не вярваш в доброто, ако самият ти не го правиш“, казва ни Надежда. „Щастлива съм, че се обаждат дори хора, които казват, че ще донесат само 5 пластмасови шишета. Това е засвидетелстване на доверие към непознат, желание да си позволиш да се чувстваш добър. За мен всички тези хора са като коледен подарък. В каквото вярваш, животът ти показва, че си прав“, допълва Надежда.

Затова и ние вече казваме: Няма как да не стане!

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа