Подкрепете ни!




Събития24 януари 2019

Спасените файтони от царско време

Дарителската кампания на Мото-Пфое стана на 20 години


Спасените файтони от царско време
Проектът „Мито Орозов – българският Хенри Форд“ на Регионален исторически музей Враца е националният победител в двадесетото издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България.

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите от сезон 2018 на 23 януари, по време на официална церемония в Софийска градска художествена галерия.





През 2018 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна, а 32 от тях изцяло отговаряха на регламента на конкурса, публикуван на страницата на Мото-Пфое. Проектите бяха разпределени в двете категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17. По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лева се разпределя на 10 000 лева за големия приз и по 5 000 лева за подгласниците. 

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност. 



Българският Хенри Форд

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специален проект, разработван от Регионалния исторически музей във Враца – „Мито Орозов – българският Хенри Форд“. Неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществен живот на Враца и страната. 

Орозов е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети. Основана през 1885 г., тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите предприемачи след Освобождението. За неговите возила е писал Алеко Константинов, относно удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружие със заводите на Ford. То обаче не се е състояло. С финансирането от Дарителската програма ще завърши реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които сега са собственост на музея. Те ще се използват и за ретро разходки, като част от политиката за социализиране на музейната експозиция. Ще се ремонтира и обогати сбирката „Модерни превозни средства“, ще се организира изработването и на умалени макети от ученици в града. Завършването на наградения проект ще допринесе за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на врачанския край, което представлява и устойчив принос за развитието на културния туризъм.

Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени на директора на РИМ Враца, г-н Ганецовски, от д-р Аксиния Бутева, Началник отдел в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ от Министерство на културата и Атанас Фурнаджиев – управител на Мото-Пфое.


Тихата нощна музика на чухала

Първата поощрителна награда на юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта „Чухалът (Otus scops) – малко познат приятел“, с автор Национален природонаучен музей – БАН. Целта на проекта е детайлно изучаване на важните за птиците местообитания, определяне на миграционните им пътища и места за почивка. Използват се класически и нови за екологията технологии за събиране на данни, за да се следи поведението на мигриращата птица и да се набележат и приложат мерки за опазването й. 

За целта ще бъдат разположени къщички и ще бъдат наблюдавани през 3 последователни гнездови сезона – с поставяне на пръстени и GPS маркери. Ще се осъществява и наблюдение на поведението на тази птица, която прави една от най-дългите миграции. НПМ-БАН е част от проекта Global Owl Project, за който всяка страна осигурява сама финансирането си. Наградата от 5 000 лв., плакет и грамота прие лично проф. Николай Спасов, директор на Национален природонаучен музей. Тя му бе връчена от председателя на журито, д-р Петър Янков и Светла Василева – Мениджър маркетинг комуникации в Мото-Пфое и координатор на Дарителската програма.


По горски пътеки

Втората поощрителна награда от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2018 г. беше отличен проектът „Обновяване на лятната туристическа маркировка в Рила“ с автор Университетски аварийно-спасителен отряд. Проектът ограничава негативното влияние на човека в планината Рила, изключвайки туристическото присъствие извън утвърдените маршрути. Така качествената туристическа маркировка спомага за подобряване условията за съществуване на застрашени видове, записани в европейски и световни списъци. Университетски авраийно-спасителен отряд има богат опит в изграждането на качествена туристическа маркировка. Проектът им показва един възможен път за подобряване на ситуацията в планината, чрез привличане и обучение на доброволци в помощ на служителите в парковете. 
Чрез изпълнението на проекта ще се създадат по-добри условия за туристите, използващи европейските туристически маршрути Е-3, Е-4 и Е-8 и ще се спомогне за популяризиране на българските културни и природни забележителности. Наградата – 5 000 лева, плакет и грамота – бе връчена на председателя на УС на УАСО, Васил Гурев, от г-жа Галя Георгиева – Експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ в МОН и Масухиро Ояма – Управител на Мото-Пфое.

Всички 32 номинирани проекта, които кандидатстваха в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2018 г. получават почетен диплом. За двете десетилетия от съществуването си Дарителската програмата има общо 1190 участвали проекта, от които 87 са наградени с общо 348 000 лв.

В изданието за 2018 г. председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник, победител в първото издание на инициативата през 1996 г. и председател на журито от 2010 г. насам. Членове на журито са още: д-р Аксиния Бутева – Началник отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, Христина Маркова – главен експерт в дирекция дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, МОН и Гергана Тонева – главен експерт в отдел „Стратегии и програми за околната среда“, Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерство на околната среда и водите. 





„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет