Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

снимка: iStock
Сочният плод е полезен за здравето на кожата, възстановяването на мускулите, здравето на костите и храносмилането, благодарение на разнообразния си хранителен профил.
Динята (Citrullus lanatus) принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). Противно на погрешното схващане, че тя съдържа само вода и захар, динята всъщност е богат на хранителни вещества плод. В публикация в списанието JBRA Assisted Reproduction от 2023 г. се казва:
„Динята е мощен източник на витамини, минерали и други важни вещества, които могат да допринесат за нейните фармакологични приложения. Витамините, осигурени чрез консумация на диня, включват тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат.
Освен това в състава й влизат жизненоважни електролити, включително калий, магнезий, калций, фосфор и желязо... На каротеноидите, открити в дините, като ликопен и β-каротин, се дължи съответно червеният и оранжевият оттенък на динята. Кукурбитацин, тритерпени, стероли и алкалоиди са биоактивни химикали, открити в динята."
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от други плодове като домати, ягоди и гуава. Тези свойства правят динята ценен терапевтичен съюзник при различни здравословни състояния.
С високото си водно и ниско съдържание на калории, динята е добър избор, ако сте решили да отслабвате, стига да внимавате за общия прием на калории.
Няколко научни разработки, пише Меркола, представиха обосновки, че употребата на диня засища и намалява желанието за употреба на нездравословни храни.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло