
снимка: iStock
Дори малки количества черен пипер, канела и карамфил във вашия хранителен режим могат да подобрят здравето на сърцето и да предпазят клетките от увреждане. Тези ефекти се дължат на високото съдържание на полифеноли в трите подправки. До това заключение стигнали учени от Държавния университет на Айдахо. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nutrients.
Полифенолите са група съединения с изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те спомагат за защитата на клетките от оксидативен стрес и имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, метаболизма и процеса на стареене.
Като част от проучването, 212 възрастни участници попълнили въпросник. В него те трябвало да си направят самооценка на употребата на 27 различни кулинарни подправки и билки. Получените данни били сравнени с информация за съдържанието на полифеноли от международната база данни Phenol-Explorer.
Станало ясно, че средно участниците употребяват до 680 мг полифеноли на месец единствено от подправки. Това количество представлява до 12% от общия им хранителен прием. Черният пипер, канелата и карамфилът – подправки с особено високи концентрации на полифеноли – имат най-голям принос към общия им прием на активни съединения.
Авторите на изследването подчертават, че подправките често се пренебрегват при анализа на диетите в проучванията. Това подценяване води до занижен общ прием на изключително полезните антиоксиданти. А добавянето на подправки към храната е толкова лесен начин за повишаване на биологичната стойност на хранителния режим, без да се увеличава калорийното съдържание на продуктите.