Подкрепете ни!
ЗдравеДоц. д-р Датис Харазян / 09 ноември 2022

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни

Понякога имунната система „таксува" и млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Изследванията сочат, че повечето случаи на чувствителност към глутен се проявяват в мозъка, а не в червата. Всъщност въздействието на глутена върху мозъка е толкова добре установено, че някои изследователи наричат ​​чувствителността към глутен неврологично заболяване. Глутенът е една от най-имунно-реактивните храни - никоя друга храна не е по-голям отключващ фактор за неврологична дисфункция и неврологичен автоимунитет от глутена, отбелязва изследване, публикувано в World Journal of Gastroenterology. Това произтича отчасти от интимната връзка между червата и мозъка. Храните, които ядем, и здравето на червата ни оказват дълбоко влияние върху здравето на мозъка.

Според учените имунните клетки в стомашно-чревния тракт, наречени чревни глиални клетки, задействат имунните клетки на мозъка или астроглиалните клетки, пише Science. Това означава, че възпалението на червата и хранителната чувствителност могат да причинят възпаление на мозъка и да предизвикат мозъчна автоимунна реакция, ускорявайки дегенерацията на мозъка и причинявайки широк спектър от симптоми.
Симптомите могат да включват:
 • депресия
 • мозъчна мъгла
 • загуба на памет
 • тревожни разстройства
 • когнитивен спад
 • раздразнителност
 • лоша концентрация
 • невромоторни проблеми
 • психични разстройства
 • ранна загуба на слуха
 • невропатия
 • деменция и много други.
По-голямата част от неврологичната литература показва, че чувствителността към глутен може да бъде предимно, а понякога и изключително, неврологично заболяване, установява изследване, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Не е необходимо да имате цьолиакия, заключенията се отнасят до чувствителността към глутен и при хора без цьолиакия. Цьолиакията пък, също може да се прояви само чрез неврологични симптоми. Проучвания сочат, че само 13 процента от хората, които имат глутенова атаксия (възпалително състояние на мозъка, причинено от глутен), имат стомашно-чревни симптоми. Почти 90 процента от тези хора изобщо не са имали стомашно-чревни оплаквания, пише списание Brain.
Когато цьолиакия или чувствителността към глутен причиняват мозъчни симптоми, стриктната диета без глутен може да доведе до дълбоко обръщане на симптомите.
Може също да се наложи да премахнете млечните продукти от диетата си, тъй като те реагират кръстосано с глутен, което означава, че имунната система "таксува" млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности, отбелязва проучване, публикувано във Food and Nutrition Sciences.
Повечето лекари пренебрегват въздействието на глутена върху мозъка. Стомашно-чревното възпаление, причинено от повишена чувствителност към глутен, може да доведе до лезии на бялото вещество в мозъка. Лезиите на бялото вещество са области на увреждане, наблюдавани на ЯМР при невродегенеративни състояния като множествена склероза. Доказано е, че дори възпалителното заболяване на червата причинява лезии на бялото вещество поради връзката черва-мозък.

Невролозите обикновено не разглеждат стомашно-чревните механизми - те не правят тестове за чувствителност към стомашно-чревни или хранителни протеини, те не проверяват за цьолиакия. Тези въпроси те оставят на гастроентеролога. Но тъй като повечето хора с неврологични проблеми нямат стомашни оплаквания, те не попадат в кабинета на гастроентеролог. Освен това стандартният модел на здравеопазване обикновено взема предвид само цьолиакията, а не чувствителността към глутен.

Стандартното тестване за чувствителност към глутен е недостатъчно. Това е така, защото се тества само алфа-глиадина. В действителност хората могат да имат имунна реакция към много различни съединения в пшеницата. За да проверите наистина чувствителността си към глутен, трябва да се тествате за имунни антитела към всички тези съединения. Пшеницата се състои от повече от 100 различни компонента, които могат да предизвикат реакция. 
Човек може да реагира на един от многото протеини в пшеницата или комбинация от протеини, пептиди и ензими, свързани с пшеницата. Добре е проверката да включва реакции на аглутинин от пшеничен зародиш, нативен и деамидиран алфа-глиадин, токсични глиадинови пептиди, гама-глиадин, омега-глиадин, глутенин, глутеоморфин, продинорфин и трансглутаминаза 2, 3 и 6.
Добре е да се пуснат и други изследвания за храни, които реагират кръстосано с глутен - млечни продукти или други зърнени храни. Познаването на кръстосаната реактивност помага на пациентите да премахнат храните, на които имунната им система погрешно реагира, сякаш са глутен.
Кръстосаната реактивност, известна още като молекулярна мимикрия, е един от най-страшните начини, по които глутенът влияе на мозъка. Това се случва, когато имунната система бърка мозъчната тъкан с глутен и атакува и унищожава тъканта. Това става, защото и глутенът, и мозъчната тъкан имат протеини, съставени от идентични аминокиселинни последователности.

Частта от мозъка, наречена малък мозък, е изключително чувствителна към глутен. Когато хората имат антитела срещу глутен, тези антитела могат също да се свържат с тъканта на малкия мозък, сигнализирайки на имунната система да атакува и  унищожи тъканта. Това се нарича церебеларна атаксия и може да доведе до лош баланс, повишена тревожност, чувствителност към звук и светлина, лесно претоварване и други симптоми.

Ако тези симптоми се отнасят за вас, строга диета без глутен може да има ефективни резултати. Може също да се наложи да премахнете храни, които реагират кръстосано с глутен, като млечни продукти или други зърнени храни.

Източник
Всичко за глутена прочетете в брой 09/2021 г. на Списание 8

Още по темата:

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН Здраве

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН

Миналата година в света от СПИН са починали 650 000 души, новозаразените с ХИВ са 1,5 милиона

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите Здраве

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите

Биоактивният продукт подпомага процесите за регенерация на хрущялната тъкан на 68%

Пазители на водата Здраве

Пазители на водата

Ади и Милен Цанови, които пребориха рака с традиционни методи, разкриват най-пазената тайна

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома Здраве

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома

Съветите на д-р Джоузеф Меркола за здраве и дълъг живот

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле Здраве

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле

Съвети как да изпратите Рейки да изцели друг човек

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20 Здраве

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20

Важно е упражнението да се изпълнява редовно и да се спазва точно

Оправдателна присъда за лошия холестерол Здраве

Оправдателна присъда за лошия холестерол

Изследване от 2018 г.: няма доказателства, че лошият холестерол причинява сърдечни заболявания

Днес все повече американци преодоляват рака Здраве

Днес все повече американци преодоляват рака

С намаляването на тютюнопушенето и увеличаването на превенцията, той убива все по-малко хора всяка година

Живот без алкохол е част от рецептата за духовно израстване Здраве

Живот без алкохол е част от рецептата за духовно израстване

18 съдбоносни ползи от спирането на употребата на спиртни напитки

Исторически момент в борбата с Алцхаймер Здраве

Исторически момент в борбата с Алцхаймер

Ново лекарство забавя намаляването на когнитивните способности на пациенти в ранен стадий

Изкуствени подсладители = риск от сърдечни заболявания Здраве

Изкуствени подсладители = риск от сърдечни заболявания

Аспартам повишава риска от мозъчно-съдови заболявания със 17%

Дита Депнер: „Не режете пъпната връв в първите секунди на живота” Здраве

Дита Депнер: „Не режете пъпната връв в първите секунди на живота"

Според румънския психолог това е Варварски метод и травматизира детето

Ултрамаратонецът: Уморявам се само, когато седна Здраве

Ултрамаратонецът: Уморявам се само, когато седна

Принципът на Дийн Карназес: „Ако го е правил човек - не го яж, ако е вкусно - изплюй го."

Антидепресантите не водят до по-добро качество на живот? Здраве

Антидепресантите не водят до по-добро качество на живот?

Учени от Саудитска Арабия не откриват съществена разлика в лекуваните и нелекуваните с медикаменти пациенти

Как да си облекчим живота в жегите Здраве

Как да си облекчим живота в жегите

Студените душове не са особено полезни

Целебната сила на поста Здраве

Целебната сила на поста

Когато човек си даде физическа, психическа и хранителна почивка, енергията му неутрализира болните и мъртви клетки, вредните бактерии и вируси и така се възстановява