Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 11 февруари 2022

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II)

Търсенията на отговорите на тези вечни въпроси може би ще продължат... вечно

изображения: IStock
изображения: IStock
В първа част ви разказахме какво виждат, чуват и усещат хората, имали Преживявания, близки до смъртта (ПБС); какво смята медицината, че се случва по време на такова преживяване, както и историята и ПБС на Джейни Смит. Сега предстои да надникнем в още едно такова преживяване (този път идващо от България) и в дълбините на идеята за реинкарнацията и безсмъртието на душата.

Българският журналист Пламен Григоров е един от хората, имали ПБС. Той не се притеснява от реакциите на другите спрямо неговите „странни“ разкази и говори свободно за това, което му се е случило в предаването „Знаците“. След поставена, уж  безобидна, обезболяваща инжекция, той изпада в кома. 

Какво се случва след това?
„Аз наистина усетих присъствието на Смъртта – разказва  Григоров. – По-скоро я усетих като конете на Смъртта. Имах чувството, че съм завързан за четири коня и те ме разпъват в пространството. Виждах се вързан, както е било в действителност – разпънат на кръст за леглото.“

Вижда малката врата в стаята като врата към Смъртта. И споделя, че през цялото време на случката е бил много напрегнат. Не изпитвал спокойствието, за което говорят повечето хора.

Разказът му продължава така: „Един лекар влиза с голяма спринцовка и казва: „Днес е петък. Един от вас трябва да умре“ и се насочва към мен. Аз започвам да викам за помощ, с цялата си енергия, с ума си да се опитвам да избягам. И успях да задвижа леглото.“

Но вратата се оказва твърде малка и то се заклещва в нея. Навсякъде цари мрак, но има „синева“ на прага на вратата. През нея Григоров виждал мъртвите, които се движели нагоре-надолу. Всички, които са на прага на вратата, за да го посрещнат, са мъртви български писатели. Един от тях (Николай Петев, който в реалния живот също бил болен по това време) се приближава до него и му казва: „Пламене, ако изберат мен, ще ти дам нещо, което да занесеш обратно“.


Явно наистина са избрали него, защото Григоров го вижда как минава през вратата (умира) и се превръща в синева. След това пред журналиста се появяват три много високи (по 5 метра) човешки фигури - красиви, с много правилни черти. Те започват да му задават въпроси на някакъв странен, както си дава сметка по-късно, сякаш идващ от църковен орган език. В този момент осъзнава, че от отговорите на тези въпроси зависи съдбата му – дали ще живее, или ще умре. На сцената присъства и едно „енергийно невидимо същество“, което след отговорите му или казва нещо, или мълчи. Той знае, че това е съответната оценка на казаното от него. След комата Пламен не може да си спомни нито дума от своеобразния разпит...

От разказаните в първа и втора част истории (и хиляди, подобни на тях) ясно личи, че, след като умрем, част от нас – някои я наричат душа, други съзнание, трети енергия и т.н., остава жива.

Идеята за прераждането на душата
Реинкарнацията (прераждането на душата) е философска и религиозна концепция, според която след като даден човек умре, душата му го напуска и продължава пътя си напред, за да се прероди след време в нова биологична форма. Смисълът на прераждането е във всеки от животите си да придобиваме различни опитности и нови знания, които да издигат душата ни все по-нагоре, докато най-сетне достигне крайното си „освобождение“ и спре да се преражда. Идеята за реинкарнацията разглежда душата като безсмъртна, а материалното тяло само като временен неин дом, който е нетраен и  се износва, достигайки физическия си край. 

Самият термин реинкарнация идва от латински и буквално се превежда като „влизане отново в плът“.

Влизайки в ново тяло (на човек, животно, растение или друго живо същество), хората автоматично забравят историята на  миналите си животи. Душата пази тази информация, но тя е недостъпна за съзнанието.


Днес идеята за прераждането на душата надхвърля границите на източните религии, за които е характерна, и се превръща във все по-разпространено виждане на езотериците (и не само!) по целия свят. Една теория твърди, че дори в християнството, което принципно отхвърля концепцията за реинкарнацията, тя съществува. Че възкресението на Христос, случило се три дни след смъртта му, е един вид прераждане, макар и в същото тяло – завръщане на духа в материята.

В последните десетилетия много популярни станаха и т.нар. регресии. Регресията представлява вид хипнотична техника, чрез която можем да си спомним един или повече от нашите минали животи.

Освен философията и религията, науката също от години изучава феномена душа и се опитва от всевъзможни гледни точки да изясни въпроса за нейното съществуване и безсмъртие.

Д-р Стюарт Хамероф, американски анестезиолог и университетски професор, заедно със сър Роджър Пенроуз, математик и физик, след като години наред правят проучвания и разглеждат душата през призмата на квантовата теория, категорично заявяват: „След като хората умрат, душата им се връща във Вселената и тя не умира".

Макар че за тях душата не е точно това, което означава за езотериците, а е чиста квантова информация, съдържаща се в микротубулите в мозъка, все пак крайното пренасяне на енергия извън тялото (или в отвъдното) като процес е същото.

След смъртта – казва Рудолф Щайнер – човешкият дух минава през един период, когато душата отхвърля наклонностите, които я привличат към физическото съществувание, за да се подчини вече само на законите на духовния свят и да освободи духа.”

Известният психолог и психиатър Карл Густав Юнг пък напомня: „Парапсихологията вижда научнообосновано доказателство за продължаване на живота след смъртта в това, че мъртвите се появяват – като призраци, духове или чрез медиуми – и споделят неща, които са били известни само на тях“.

Както по света, така и у нас има редица учени и изследователи, търсещи отговора на въпроса какво е душата и какво се случва с нея, след като земният ни път приключи.


Един от големите примери за изследване на пътя на душата след смъртта е работата и книгата на проф. д-р. Дечко Свиленов „Живот след смъртта“. Тя се базира на разказите на хора, изпаднали в клинична смърт, след което са реанимирани, и имали ПБС. В свое интервю дългогодишният служител на БАН той споделя:„С две думи, медицинската наука казва, че човек притежава душа, която продължава да живее след биологичната смърт.“. 

Скептиците и някои медици обаче вярват, че преживяванията на прага на смъртта не са нищо повече от истории, създадени от собственото ни въображение. Колкото до самата идея за прераждането на душата – за тях това е просто една човешка илюзия, която подклажда надеждите на хората, че със смъртта животът им няма да приключи и част от тях ще продължи да съществува. Преди няколко години професорът по космология и физика в Калифорнийския университет Шон Карол обяви в свое интервю, че „животът след смъртта е невъзможен заради физичните закони“.

Няма как обаче такива думи да бъдат приети от милиарди „обикновени” хора и много учени по света, които продължават да вярват в съществуването и прераждането на душата и в това, че има смисъл да сме тук и сега!

Още по темата:

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост? Мистерии и загадки

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост?

Вече два века неразгадаемият ръкопис озадачава учени и историци

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая Мистерии и загадки

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая

Вчера се проведе първото от 53 г. насам изслушване по темата в Конгреса на САЩ

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи Мистерии и загадки

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи

НАСА публикува изображението без никакъв коментар

Уж като две капки вода, но толкова различни Мистерии и загадки

Уж като две капки вода, но толкова различни

Учените изследвали отгледани разделено еднояйчни близначки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник” Мистерии и загадки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник"

Торнтън Дженкинс Хейнс публикува история за морска катастрофа със зловещи паралели с реалната трагедията

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан? Мистерии и загадки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан?

Според проф. Льоб учените определят всичко паднало от небето само като метеорити

Легендите за алхимика граф Сен Жермен Мистерии и загадки

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

Учен разкри как e работил Стоунхендж Мистерии и загадки

Учен разкри как e работил Стоунхендж

Паметникът е „прост и елегантен вечен календар“

Джохацу - да изчезнеш без следа Мистерии и загадки

Джохацу - да изчезнеш без следа

Десетки хиляди японци се изпаряват всяка година

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I)

Като крайно позитивни описват очевидци своите „преживявания, близки до смъртта”

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва Мистерии и загадки

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва

„Черната брада“ твърдял, че го е скрил „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди Мистерии и загадки

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди

Над 200 пункта има в списъка с идентични подробности от битието на двамата президенти и тяхното обкръжение

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО Мистерии и загадки

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО

Създаването му е няколко месеца след доклада на Министерство на отбраната за неидентифицирани въздушни явления

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване Мистерии и загадки

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии

Мистериозната история на Тисулската принцеса Мистерии и загадки

Мистериозната история на Тисулската принцеса

Според някои учени тайнствената красавица е погребана преди най-малко 800 милиона години