Подкрепете ни!
НаукаМария Бончева / 09 септември 2021

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно

Лекува се с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите две седмици заради умирането на лошите бактерии.

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно
Таня Кадийска е доктор по биология с придобита специалност „Медицинска биохимия“ и преподавател в Медицински университет - София. Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД. Член е на асоциацията на Мария Кюри MCAA Bulgarian chapter и Европейската асоциация по човешка генетика (ESHG). Автор е на над 50 публикации в престижни списания.

- Д-р Кадийска, в световен мащаб се наблюдава бум на непоносимостта към съдържащи глутен продукти. Какви са вашите наблюдения за страната ни?
- Проблемите, свързани с глутена и съдържащите го култури, са в три направления. Цьолиакията, която е генетично обусловена, се среща при 1 на всеки 100 човека. Диагностицира се основно с генетичен тест и с измерване на антиглиадиновите антитела. Проблемът е, че ¾ от случаите на това заболяване остават недиагностицирани. Обикновено това са хора, които с години имат всевъзможни стомашно-чревни, понякога и кожни симптоми. Някои от тях не търсят лекарска помощ, но по-често проблемът е в диагнозата – установява се общо възпалително заболяване на червото, но не се доказва причината за това възпаление, т.е. лекуват се последствията, а не причината. Същинската алергия, която се характеризира със силни обриви и/или задух, е по-рядка.

Най-често наблюдаваме проява на неспецифична непоносимост към глутен (образуване на антитела от типа IgG). От хранителните непоносимости тя е на трето място по честота след тези към кравето мляко и яйцата. Наблюдаваме зачестяване на положителните резултати при тестовете за неспецифична непоносимост към глутен. Една от причините за това е увеличеният интерес – все повече хора с проблеми решават да се тестват, децата обикновено са изпратени от лекар специалист, възрастните често идват по собствена преценка. Но има и други причини. Ръстът на хората с непоносимост се дължи, от една страна, на модификациите на глутена, защото молекулата му става все по-трудно смилаема. От друга страна, хората априори имат по-слаба имунна система. Отслабен е имунитетът особено в червата, което води до увеличаване на пропускливостта за всякакви неразградими молекули.- Преодолима ли е неспецифичната глутенова непоносимост? Ако да, то как и за колко време?
- Около една година е срокът, за който можем да намалим драстично реакцията на тялото към глутен, но и към всякакъв друг вид хранителна непоносимост, при спазване на стриктна диета. Едновременно трябва да се работи и върху имунитета на червото, както и върху неговата пропускливост като цяло с пробиотици, за да се стимулира развитието на правилните пробиотични бактерии и да се получи една естествена защита. Защото, ако след тази една година човек започне отново да набляга на глутенови продукти, без да е подобрил състоянието на червата, рискът да развие отново непоносимост е много голям.

- Кажете малко повече за чревната флора и имунитет и как правилно да подходим при прехода от глутенов към безглутенов режим на хранене?
- Първо трябва да създадем нова среда. Ако приемаме правилните фибри и пробиотици, тя може да започне да се заражда, да речем, до 2 седмици. Това е ключов момент и много хора се отказват именно тогава, защото подмяната на неблагоприятните бактерии с благоприятни също води до дискомфорт. Преди да загинат лошите бактерии, отделят метанови и други газове в още по-големи количества и това води до усилване на симптоматиката – коремът може още повече да забълбука, да има още повече газове, възпалението да се усили още повече. И виждайки влошаване, хората решават, че диетата не работи за тях. Важно е специалистите, предписващи диетата, да обяснят, че за да пречистим едното, трябва да преминем през криза.
Интервюто е част от водещата тема на новия брой на Списание 8
-
 Да речем, че след година има значително подобрение, как правилно да се премине отново към съдържаща глутен храна?
- Преходът протича като захранване на бебе. Започва се с глутенова храна с големината на грахово зърно веднъж на 4-5 дни.

- Има ли глутенът пристрастяващ ефект?
- Да. Част от нормалния път на разграждане на глутена включва образуването на вещества, наречени глутеоморфини, които имат седативен, т.е. успокоителен, упойващ ефект, приспиващ и адитивен, т.е. пристрастяващ ефект. Това прави отказа от глутен за хора, привикнали дълго време с редовната му употреба, много труден, съизмерим с отказа от цигарите например. Тези вещества предизвикват също така замъгляване на съзнанието, от което човек няма ясна мисъл, чувства се, все едно умът му е обвит в мъгла. Глутенът има ефект и върху поведението на мозъка, затова спирането му влияе положително при забавено развитие на децата, дори при поведенчески проблеми в тийнейджърска възраст. При аутизъм най-първият продукт, който се спира, е глутенът. Като не визирам само чистата форма на аутизъм, а целия аутистичен спектър, включващ още различни степени на нарушено внимание, хиперактивно разстройство, синдром на Аспергер и др. Искам да добавя, че непоносимостта често не е само към глутена, но към цялото зърно. В него има и други неглутенови протеини, както и фруктани - въглехидрати, които също могат самостоятелно да доведат до възпалителни заболявания на червата.

- Какви са особеностите на безглутеновата диета?
- Тя е нож с две остриета. Първото нещо, на което през последните години се обърна внимание, е, че когато премахнем зърнените храни и продуктите от тях от диетата, много драстично покачваме сърдечносъдовия риск. Това е така, защото в целите зърна и пълнозърнестите продукти се съдържат ред важни вещества, например фолиева киселина и желязо. Затова задължително трябва да въведем нов пълноценен източник на тези вещества. Често можем да видим човек на безглутенова диета с анемия, защото дълги месеци източниците на желязо са били ограничени. Препоръчително е да не се преминава на безглутенов режим самостоятелно вкъщи, без мнение от специалист по хранене, който ако премахне една храна, може компетентно да я замени с друга.- Какви са вашите препоръки за балансирана и пълноценна безглутенова диета, без да се стига до дефицити в хранителния режим?
- На първо място да се обогати менюто със зеленолистни, плодове и зеленчуци. При изключване на съдържащите глутен зърна трябва да се приемат достатъчно фибри, витамини от група В и минерали. За предпочитане е да се консумират зърнени култури като кафяв ориз, елда, просо, киноа, амарант, но приготвени в домашни условия – сварени или чрез набъбване. Готовите пакетирани безглутенови храни за директна консумация не са препоръчителни, особено от по-достъпния като цена клас. Те са бедни на фибри, същевременно с повишено съдържание на рафинирана захар, мазнини, различни видове лепила, оцветители, пълнители, Е-та, консерванти. Важно е винаги да четем съдържанието на етикета преди покупка, но най-добре да се наблегне на непреработени продукти. Здравословният начин на живот изисква инвестиция – или на време за приготвяне на здравословна храна, или на средства. Няма как да очакваме, че влизаме в магазина и за 1,20 лв. например ще купим здравословен продукт.

- Препоръчителни ли са пшеничните безглутенови брашна?
- Самата обработка включва процеси на хидролиза, които не са особено благоприятни. Освен това често съдържат оцветители и консерванти. Родителите на деца с аутизъм, с които работим, често допускат именно тази грешка. Започват да им дават безглутенови крекери, оризови бисквитки и заменят глутена с нещо, което е дори по-вредно. Детето започва да затлъстява, състоянието му не се подобрява и те се отказват.Ако желаете да се изследвате за хранителна непоносимост - генетично и негенетично обусловена, можете да потърсите ГЕНИКА, единствената в България специализирана лаборатория за молекулярно-генетични тестове.
София, ул. „Ами Буе“ 84, ет. 2
тел.: 0882 724 204
www.genica.bg

Още по темата:

Има алгоритъм за елиминацията на COVID, но не се прилага по политически причини Наука

Има алгоритъм за елиминацията на COVID, но не се прилага по политически причини

Български учен в Станфорд: с три дози съм, но всеки следва да се счита за напълно неваксиниран и незащитен

Първите биороботи в света се научиха да се размножават Наука

Първите биороботи в света се научиха да се размножават

Процесът на репликация може да бъде контролиран, убедени са учените

Изкуствен интелект открива лъжата със 73% точност Наука

Изкуствен интелект открива лъжата със 73% точност

Учени улавят измамата по леките трептения на лицевите мускули

НАСА ще постави ядрен реактор на Луната Наука

НАСА ще постави ядрен реактор на Луната

Целта е установяване на дългосрочно човешко присъствие там, където не сме били от 1972 г.

Откриха нова гигантска черна дупка Наука

Откриха нова гигантска черна дупка

Масата й е 11 пъти по-голяма от тази на Слънцето

На Луната има кислород за милиарди земляни за 100 000 години напред Наука

На Луната има кислород за милиарди земляни за 100 000 години напред

Но е в „плен" на реголита, учените умуват как да го освободят

Чип в мозъка на напълно парализиран превежда мислите му Наука

Чип в мозъка на напълно парализиран превежда мислите му

Изкуственият интелект се справя с предаването на визуализацията с 94% точност

Стволовите клетки отговорни за оплешивяването Наука

Стволовите клетки отговорни за оплешивяването

Опити с мишки разкриват процеса, който толкова силно тревожи мъжете

НАСА ще удари астероид с ракета Наука

НАСА ще удари астероид с ракета

На 24 ноември SpaceX Falcon 9 тръгва към Дидим. Сблъсъкът е след една година.

Растенията издават „ултразвуков писък“ при стрес от суша или физически щети Наука

Растенията издават „ултразвуков писък“ при стрес от суша или физически щети

Други живи твари усещат излъчваната тревога. А човекът?

Идентифицираха ваксинираните групи с най-висок риск от хоспитализация и смърт от Covid-19 Наука

Идентифицираха ваксинираните групи с най-висок риск от хоспитализация и смърт от Covid-19

Учени от Оксфорд анализираха огромна база данни чрез обновения инструмент QCovid

Откриха планета, която обикаля около 3 звезди Наука

Откриха планета, която обикаля около 3 звезди

Може би е газов гигант, предполагат астрономите

Гигантската комета приближава Слънчевата система Наука

Гигантската комета приближава Слънчевата система

Ще е най-близо през 2031-а, но ще се вижда само с телескоп

Измислиха как да възпроизведат човешкия мозък в изкуствен интелект Наука

Измислиха как да възпроизведат човешкия мозък в изкуствен интелект

Учените са описали как ще се копира гигантската информация в 3D чипове

Хората подсъзнателно синхронизират сърдечната си честота, докато слушат истории Наука

Хората подсъзнателно синхронизират сърдечната си честота, докато слушат истории

Дори не става дума за емоция, а за вглъбяване и обработка на информацията

Ваксини в салатата?! Наука

Ваксини в салатата?!

Учени отглеждат пълни с лекарства растения, които да заменят инжекциите.