Подкрепете ни!
НаукаМария Бончева / 09 септември 2021

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно

Лекува се с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите две седмици заради умирането на лошите бактерии.

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно
Таня Кадийска е доктор по биология с придобита специалност „Медицинска биохимия“ и преподавател в Медицински университет - София. Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД. Член е на асоциацията на Мария Кюри MCAA Bulgarian chapter и Европейската асоциация по човешка генетика (ESHG). Автор е на над 50 публикации в престижни списания.

- Д-р Кадийска, в световен мащаб се наблюдава бум на непоносимостта към съдържащи глутен продукти. Какви са вашите наблюдения за страната ни?
- Проблемите, свързани с глутена и съдържащите го култури, са в три направления. Цьолиакията, която е генетично обусловена, се среща при 1 на всеки 100 човека. Диагностицира се основно с генетичен тест и с измерване на антиглиадиновите антитела. Проблемът е, че ¾ от случаите на това заболяване остават недиагностицирани. Обикновено това са хора, които с години имат всевъзможни стомашно-чревни, понякога и кожни симптоми. Някои от тях не търсят лекарска помощ, но по-често проблемът е в диагнозата – установява се общо възпалително заболяване на червото, но не се доказва причината за това възпаление, т.е. лекуват се последствията, а не причината. Същинската алергия, която се характеризира със силни обриви и/или задух, е по-рядка.

Най-често наблюдаваме проява на неспецифична непоносимост към глутен (образуване на антитела от типа IgG). От хранителните непоносимости тя е на трето място по честота след тези към кравето мляко и яйцата. Наблюдаваме зачестяване на положителните резултати при тестовете за неспецифична непоносимост към глутен. Една от причините за това е увеличеният интерес – все повече хора с проблеми решават да се тестват, децата обикновено са изпратени от лекар специалист, възрастните често идват по собствена преценка. Но има и други причини. Ръстът на хората с непоносимост се дължи, от една страна, на модификациите на глутена, защото молекулата му става все по-трудно смилаема. От друга страна, хората априори имат по-слаба имунна система. Отслабен е имунитетът особено в червата, което води до увеличаване на пропускливостта за всякакви неразградими молекули.- Преодолима ли е неспецифичната глутенова непоносимост? Ако да, то как и за колко време?
- Около една година е срокът, за който можем да намалим драстично реакцията на тялото към глутен, но и към всякакъв друг вид хранителна непоносимост, при спазване на стриктна диета. Едновременно трябва да се работи и върху имунитета на червото, както и върху неговата пропускливост като цяло с пробиотици, за да се стимулира развитието на правилните пробиотични бактерии и да се получи една естествена защита. Защото, ако след тази една година човек започне отново да набляга на глутенови продукти, без да е подобрил състоянието на червата, рискът да развие отново непоносимост е много голям.

- Кажете малко повече за чревната флора и имунитет и как правилно да подходим при прехода от глутенов към безглутенов режим на хранене?
- Първо трябва да създадем нова среда. Ако приемаме правилните фибри и пробиотици, тя може да започне да се заражда, да речем, до 2 седмици. Това е ключов момент и много хора се отказват именно тогава, защото подмяната на неблагоприятните бактерии с благоприятни също води до дискомфорт. Преди да загинат лошите бактерии, отделят метанови и други газове в още по-големи количества и това води до усилване на симптоматиката – коремът може още повече да забълбука, да има още повече газове, възпалението да се усили още повече. И виждайки влошаване, хората решават, че диетата не работи за тях. Важно е специалистите, предписващи диетата, да обяснят, че за да пречистим едното, трябва да преминем през криза.
Интервюто е част от водещата тема на новия брой на Списание 8
-
 Да речем, че след година има значително подобрение, как правилно да се премине отново към съдържаща глутен храна?
- Преходът протича като захранване на бебе. Започва се с глутенова храна с големината на грахово зърно веднъж на 4-5 дни.

- Има ли глутенът пристрастяващ ефект?
- Да. Част от нормалния път на разграждане на глутена включва образуването на вещества, наречени глутеоморфини, които имат седативен, т.е. успокоителен, упойващ ефект, приспиващ и адитивен, т.е. пристрастяващ ефект. Това прави отказа от глутен за хора, привикнали дълго време с редовната му употреба, много труден, съизмерим с отказа от цигарите например. Тези вещества предизвикват също така замъгляване на съзнанието, от което човек няма ясна мисъл, чувства се, все едно умът му е обвит в мъгла. Глутенът има ефект и върху поведението на мозъка, затова спирането му влияе положително при забавено развитие на децата, дори при поведенчески проблеми в тийнейджърска възраст. При аутизъм най-първият продукт, който се спира, е глутенът. Като не визирам само чистата форма на аутизъм, а целия аутистичен спектър, включващ още различни степени на нарушено внимание, хиперактивно разстройство, синдром на Аспергер и др. Искам да добавя, че непоносимостта често не е само към глутена, но към цялото зърно. В него има и други неглутенови протеини, както и фруктани - въглехидрати, които също могат самостоятелно да доведат до възпалителни заболявания на червата.

- Какви са особеностите на безглутеновата диета?
- Тя е нож с две остриета. Първото нещо, на което през последните години се обърна внимание, е, че когато премахнем зърнените храни и продуктите от тях от диетата, много драстично покачваме сърдечносъдовия риск. Това е така, защото в целите зърна и пълнозърнестите продукти се съдържат ред важни вещества, например фолиева киселина и желязо. Затова задължително трябва да въведем нов пълноценен източник на тези вещества. Често можем да видим човек на безглутенова диета с анемия, защото дълги месеци източниците на желязо са били ограничени. Препоръчително е да не се преминава на безглутенов режим самостоятелно вкъщи, без мнение от специалист по хранене, който ако премахне една храна, може компетентно да я замени с друга.- Какви са вашите препоръки за балансирана и пълноценна безглутенова диета, без да се стига до дефицити в хранителния режим?
- На първо място да се обогати менюто със зеленолистни, плодове и зеленчуци. При изключване на съдържащите глутен зърна трябва да се приемат достатъчно фибри, витамини от група В и минерали. За предпочитане е да се консумират зърнени култури като кафяв ориз, елда, просо, киноа, амарант, но приготвени в домашни условия – сварени или чрез набъбване. Готовите пакетирани безглутенови храни за директна консумация не са препоръчителни, особено от по-достъпния като цена клас. Те са бедни на фибри, същевременно с повишено съдържание на рафинирана захар, мазнини, различни видове лепила, оцветители, пълнители, Е-та, консерванти. Важно е винаги да четем съдържанието на етикета преди покупка, но най-добре да се наблегне на непреработени продукти. Здравословният начин на живот изисква инвестиция – или на време за приготвяне на здравословна храна, или на средства. Няма как да очакваме, че влизаме в магазина и за 1,20 лв. например ще купим здравословен продукт.

- Препоръчителни ли са пшеничните безглутенови брашна?
- Самата обработка включва процеси на хидролиза, които не са особено благоприятни. Освен това често съдържат оцветители и консерванти. Родителите на деца с аутизъм, с които работим, често допускат именно тази грешка. Започват да им дават безглутенови крекери, оризови бисквитки и заменят глутена с нещо, което е дори по-вредно. Детето започва да затлъстява, състоянието му не се подобрява и те се отказват.Ако желаете да се изследвате за хранителна непоносимост - генетично и негенетично обусловена, можете да потърсите ГЕНИКА, единствената в България специализирана лаборатория за молекулярно-генетични тестове.
София, ул. „Ами Буе“ 84, ет. 2
тел.: 0882 724 204
www.genica.bg

Още по темата:

Хората подсъзнателно синхронизират сърдечната си честота, докато слушат истории Наука

Хората подсъзнателно синхронизират сърдечната си честота, докато слушат истории

Дори не става дума за емоция, а за вглъбяване и обработка на информацията

Ваксини в салатата?! Наука

Ваксини в салатата?!

Учени отглеждат пълни с лекарства растения, които да заменят инжекциите.

Хората обръщат внимание на нова информация само ако им изнася Наука

Хората обръщат внимание на нова информация само ако им изнася

По-малко интелигентните лесно се сугестират помежду си

Ваксинираните имат 13 пъти по-висок риск от заразяване с Делта от преболедувалите Наука

Ваксинираните имат 13 пъти по-висок риск от заразяване с Делта от преболедувалите

Те са със 7,13 пъти по-висок риск от симптоматично заболяване от Ковид, сочи най-мащабното проучване до този момент - на над 715 хиляди души

Искаш глутен? Не си виновен ти Наука

Искаш глутен? Не си виновен ти

Как да се справим с пристрастеността към тестени храни, обяснява психологът нутриционист Илияна Матова

Обявиха лауреатите на научните Оскари Наука

Обявиха лауреатите на научните Оскари

Връчиха награди за пробив в модификацията на иРНК и за прецизни атомни часовници

„Интернет апокалипсис“ може да настъпи при следваща слънчева буря Наука

„Интернет апокалипсис“ може да настъпи при следваща слънчева буря

Земята може да остане офлайн в продължение на месеци, което ще е катастрофално

Потвърдено: човек може да поддържа само 150 приятелства Наука

Потвърдено: човек може да поддържа само 150 приятелства

„Числото на Дънбар" издържа на проверките вече 30 години

Вярващите се справят с емоциите си чрез когнитивна преоценка Наука

Вярващите се справят с емоциите си чрез когнитивна преоценка

Психолозите използват същите методи при работа с тревожност

Швейцарски учени с нов рекорд за точност на числото Пи Наука

Швейцарски учени с нов рекорд за точност на числото Пи

Стигнаха до 62,8 трилиона цифри след десетичната запетая

Moderna пуска още една експериментална ваксина Наука

Moderna пуска още една експериментална ваксина

От днес започват изпитванията върху хора на mRNA-1644 срещу ХИВ

Апелативният съд на САЩ иска още доказателства, че 5G мрежата е безопасна Наука

Апелативният съд на САЩ иска още доказателства, че 5G мрежата е безопасна

Федералната комисия по комуникации не е представила достатъчно информация за евентуални щети от безжичните технологии

Пластмасата в океана е създала нова екосистема Наука

Пластмасата в океана е създала нова екосистема

Природата прави от дефекта ефект

Мексико Сити потъва с неудържими темпове Наука

Мексико Сити потъва с неудържими темпове

45 американски щата също са засегнати от потъването на сушата

Защо мозъкът ни вижда човешки лица навсякъде Наука

Защо мозъкът ни вижда човешки лица навсякъде

Необходимостта ни бързо да определим „приятел или враг" е родила интересен страничен ефект

Вавилонците знаели за тригонометрията 1000 години преди Питагор Наука

Вавилонците знаели за тригонометрията 1000 години преди Питагор

Откриха артефакт от преди 3700 г., показващ приложна геометрия