Глутенът: Неустоим и опасен!
В новия брой на Списание 8 – Той е навсякъде. Приемаме го в пъти повече, а молекулата му отдавна не е същата и вреди

Глутенът: Неустоим и опасен!
Той е навсякъде, дори в кетчупа. Приемаме го в пъти повече, а молекулата му отдавна не е същата и вреди
Казват, че никой не е по-голям от хляба и това не е случайно. Житните култури се използват за храна поне от 44 000 г., когато неандерталците в региона на Плодородния полумесец са събирали див ечемик. Благодарение на зърното човечеството преминава към уседнал начин на живот, благоприятствал разцвета на цивилизации и култури. За българите, както и за повечето европейци и северноамериканци хлябът е ежедневно на трапезата от векове. И това е естествено. Пшеницата и останалите зърнени култури са основен източник на протеини и въглехидрати, на фибри, витамини от група В, желязо, витамин Е и др. Защо тогава все повече хора проявяват непоносимост към хляб и тестени изделия? Защо все повече научни изследвания свързват глутена с развитието на хронични и автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, алцхаймер, тиреоидит на Хашимото, че дори и рак? Заедно с родни и международни експерти потърсихме отговорите на тези въпроси.
- ОСНОВНИЯТ ЗАПОДОЗРЯН. Все повече учени доказват връзката между глутена и хроничните инфекции, автоимунните заболявания, диабет, високо кръвно и куп други болести.
- ЗАЩО НА БАБИТЕ ИМ НЯМАШЕ НИЩО. Днес консумираме в пъти повече глутен, защото го слагат навсякъде; молекулата му е сериозно променена; в хлебната индустрия няма истинска ферментация, а хората са с отслабен имунитет.
- ИЗЛЕКУВАНЕТО Е ВЪЗМОЖНО, ПРОДЪЛЖАВА ЕДНА ГОДИНА. Неспецифичната непоносимост към глутена се лекува с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите 2 седмици заради умирането на лошите бактерии, обяснява д-р Таня Кадийска, Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД.
- ИСКАШ ГЛУТЕН? НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ. Съществува парадокс, при който човек изпитва желание да консумира точно тези
храни, към които има непоносимост, защото организмът отделя ендорфини.
Как да се справим с пристрастеността към тестени храни, обяснява
психологът нутриционист Илияна Матова.
Още по темата:

Промяната (за)почва
В новия брой на Списание 8 – Ако не вземем спешни мерки за опазване на земеделските земи, след по-малко от век те ще се превърнат в пустиня

Кои са основните предимства на електронните издания?
Днес можем да имаме достъп до любимите ни издания навсякъде. Но не е само това.

Сайтът на Списание 8 търси стажанти!
Дали медиите са твоето призвание? Ела при нас и разбери.

Сеячи на мир
В новия брой на Списание 8 – Българите имаме величествената и героична духовна мисия

В люлката на крайностите. Кому е нужно равенство между половете?
В новия брой на Списание 8 – Жената майка, любяща съпруга, творец на красота и миротворец, днес е изчезващ вид

Психика и дух
Излезе новият електронен сборник на Списание 8 със статии за вътрешния ни свят

На кого пречим?
В новия брой на Списание 8 – Последователи на евгениката от години разработват планове за депопулация на Земята

Непознатият Орфей
В новия брой на Списание 8 – Той е дал на света мистериите, астрологията, писмеността, науката за лечението, извел любимата си Евридика от подземното царство на Хадес...

Ехо от забравено минало, което ни призовава да се опомним
В новия брой на Списание 8 – Кои са древните български жреци

Дайте рамо на Списание 8 чрез Patreon
С ваша помощ ще продължим да търсим истината и свободата

Още ли вярвате в системата?
В новия брой на Списание 8 – Човек има заложени огромни възможности, но достъпът до тях му е целенасочено ограничен

Днес изтича срокът за по-евтиния абонамент!
От 1 ноември 2021 г. цените за абонамент на всички издания ще бъдат повишени

Застъпницата на България
В новия брой на Списание 8 – Тя е българка, но я почитат всички на Балканите. Стотици са свидетелствата за чудесата й

Само 2 лв. за електронния сборник за нашата най-голяма ценност – децата ни!
Честит празник, скъпи родители!