Подкрепете ни!




НаукаМария Бончева / 9 септември 2021

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно

Лекува се с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите две седмици заради умирането на лошите бактерии.

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно
Таня Кадийска е доктор по биология с придобита специалност „Медицинска биохимия“ и преподавател в Медицински университет - София. Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД. Член е на асоциацията на Мария Кюри MCAA Bulgarian chapter и Европейската асоциация по човешка генетика (ESHG). Автор е на над 50 публикации в престижни списания.

- Д-р Кадийска, в световен мащаб се наблюдава бум на непоносимостта към съдържащи глутен продукти. Какви са вашите наблюдения за страната ни?
- Проблемите, свързани с глутена и съдържащите го култури, са в три направления. Цьолиакията, която е генетично обусловена, се среща при 1 на всеки 100 човека. Диагностицира се основно с генетичен тест и с измерване на антиглиадиновите антитела. Проблемът е, че ¾ от случаите на това заболяване остават недиагностицирани. Обикновено това са хора, които с години имат всевъзможни стомашно-чревни, понякога и кожни симптоми. Някои от тях не търсят лекарска помощ, но по-често проблемът е в диагнозата – установява се общо възпалително заболяване на червото, но не се доказва причината за това възпаление, т.е. лекуват се последствията, а не причината. Същинската алергия, която се характеризира със силни обриви и/или задух, е по-рядка.

Най-често наблюдаваме проява на неспецифична непоносимост към глутен (образуване на антитела от типа IgG). От хранителните непоносимости тя е на трето място по честота след тези към кравето мляко и яйцата. Наблюдаваме зачестяване на положителните резултати при тестовете за неспецифична непоносимост към глутен. Една от причините за това е увеличеният интерес – все повече хора с проблеми решават да се тестват, децата обикновено са изпратени от лекар специалист, възрастните често идват по собствена преценка. Но има и други причини. Ръстът на хората с непоносимост се дължи, от една страна, на модификациите на глутена, защото молекулата му става все по-трудно смилаема. От друга страна, хората априори имат по-слаба имунна система. Отслабен е имунитетът особено в червата, което води до увеличаване на пропускливостта за всякакви неразградими молекули.



- Преодолима ли е неспецифичната глутенова непоносимост? Ако да, то как и за колко време?
- Около една година е срокът, за който можем да намалим драстично реакцията на тялото към глутен, но и към всякакъв друг вид хранителна непоносимост, при спазване на стриктна диета. Едновременно трябва да се работи и върху имунитета на червото, както и върху неговата пропускливост като цяло с пробиотици, за да се стимулира развитието на правилните пробиотични бактерии и да се получи една естествена защита. Защото, ако след тази една година човек започне отново да набляга на глутенови продукти, без да е подобрил състоянието на червата, рискът да развие отново непоносимост е много голям.

- Кажете малко повече за чревната флора и имунитет и как правилно да подходим при прехода от глутенов към безглутенов режим на хранене?
- Първо трябва да създадем нова среда. Ако приемаме правилните фибри и пробиотици, тя може да започне да се заражда, да речем, до 2 седмици. Това е ключов момент и много хора се отказват именно тогава, защото подмяната на неблагоприятните бактерии с благоприятни също води до дискомфорт. Преди да загинат лошите бактерии, отделят метанови и други газове в още по-големи количества и това води до усилване на симптоматиката – коремът може още повече да забълбука, да има още повече газове, възпалението да се усили още повече. И виждайки влошаване, хората решават, че диетата не работи за тях. Важно е специалистите, предписващи диетата, да обяснят, че за да пречистим едното, трябва да преминем през криза.
Интервюто е част от водещата тема на новия брой на Списание 8
-
 Да речем, че след година има значително подобрение, как правилно да се премине отново към съдържаща глутен храна?
- Преходът протича като захранване на бебе. Започва се с глутенова храна с големината на грахово зърно веднъж на 4-5 дни.

- Има ли глутенът пристрастяващ ефект?
- Да. Част от нормалния път на разграждане на глутена включва образуването на вещества, наречени глутеоморфини, които имат седативен, т.е. успокоителен, упойващ ефект, приспиващ и адитивен, т.е. пристрастяващ ефект. Това прави отказа от глутен за хора, привикнали дълго време с редовната му употреба, много труден, съизмерим с отказа от цигарите например. Тези вещества предизвикват също така замъгляване на съзнанието, от което човек няма ясна мисъл, чувства се, все едно умът му е обвит в мъгла. Глутенът има ефект и върху поведението на мозъка, затова спирането му влияе положително при забавено развитие на децата, дори при поведенчески проблеми в тийнейджърска възраст. При аутизъм най-първият продукт, който се спира, е глутенът. Като не визирам само чистата форма на аутизъм, а целия аутистичен спектър, включващ още различни степени на нарушено внимание, хиперактивно разстройство, синдром на Аспергер и др. Искам да добавя, че непоносимостта често не е само към глутена, но към цялото зърно. В него има и други неглутенови протеини, както и фруктани - въглехидрати, които също могат самостоятелно да доведат до възпалителни заболявания на червата.

- Какви са особеностите на безглутеновата диета?
- Тя е нож с две остриета. Първото нещо, на което през последните години се обърна внимание, е, че когато премахнем зърнените храни и продуктите от тях от диетата, много драстично покачваме сърдечносъдовия риск. Това е така, защото в целите зърна и пълнозърнестите продукти се съдържат ред важни вещества, например фолиева киселина и желязо. Затова задължително трябва да въведем нов пълноценен източник на тези вещества. Често можем да видим човек на безглутенова диета с анемия, защото дълги месеци източниците на желязо са били ограничени. Препоръчително е да не се преминава на безглутенов режим самостоятелно вкъщи, без мнение от специалист по хранене, който ако премахне една храна, може компетентно да я замени с друга.



- Какви са вашите препоръки за балансирана и пълноценна безглутенова диета, без да се стига до дефицити в хранителния режим?
- На първо място да се обогати менюто със зеленолистни, плодове и зеленчуци. При изключване на съдържащите глутен зърна трябва да се приемат достатъчно фибри, витамини от група В и минерали. За предпочитане е да се консумират зърнени култури като кафяв ориз, елда, просо, киноа, амарант, но приготвени в домашни условия – сварени или чрез набъбване. Готовите пакетирани безглутенови храни за директна консумация не са препоръчителни, особено от по-достъпния като цена клас. Те са бедни на фибри, същевременно с повишено съдържание на рафинирана захар, мазнини, различни видове лепила, оцветители, пълнители, Е-та, консерванти. Важно е винаги да четем съдържанието на етикета преди покупка, но най-добре да се наблегне на непреработени продукти. Здравословният начин на живот изисква инвестиция – или на време за приготвяне на здравословна храна, или на средства. Няма как да очакваме, че влизаме в магазина и за 1,20 лв. например ще купим здравословен продукт.

- Препоръчителни ли са пшеничните безглутенови брашна?
- Самата обработка включва процеси на хидролиза, които не са особено благоприятни. Освен това често съдържат оцветители и консерванти. Родителите на деца с аутизъм, с които работим, често допускат именно тази грешка. Започват да им дават безглутенови крекери, оризови бисквитки и заменят глутена с нещо, което е дори по-вредно. Детето започва да затлъстява, състоянието му не се подобрява и те се отказват.



Ако желаете да се изследвате за хранителна непоносимост - генетично и негенетично обусловена, можете да потърсите ГЕНИКА, единствената в България специализирана лаборатория за молекулярно-генетични тестове.
София, ул. „Ами Буе“ 84, ет. 2
тел.: 0882 724 204
www.genica.bg

Още по темата:

При физическо изтощение мозъкът ни започва да се самоизяжда Наука

При физическо изтощение мозъкът ни започва да се самоизяжда

Какво е метаболитна миелинова пластичност?

Защо умните хора предпочитат самотата Наука

Защо умните хора предпочитат самотата

Те се чувстват по-добре в града и ако не се срещат много често с приятели…

Парализиран мъж се изправи след лечение със стволови клетки в Япония Наука

Парализиран мъж се изправи след лечение със стволови клетки в Япония

Трансплантираните клетки са от възрастен донор, но са препрограмирани да се държат като ембрионални

Австралиец e първият в света, изписан от болницата с титаново сърце Наука

Австралиец e първият в света, изписан от болницата с титаново сърце

Пациентът е и с рекорд за най-дълго оцелял с изкуствено сърце - над 100 дни

Четиримата от космическата станция благополучно се върнаха на Земята Наука

Четиримата от космическата станция благополучно се върнаха на Земята

Суни Уилямс с рекорд сред жените астронавти за най-дълго пребиваване в открития Космос

Флеминг открива пеницилина случайно през 1929 г. Наука

Флеминг открива пеницилина случайно през 1929 г.

9 години по-късно лекарството започва да се прилага в медицината

Европейците са били доста мургави до римско време Наука

Европейците са били доста мургави до римско време

Яденето на риба може да е било причината да останем с по-тъмна кожа за по-дълго време

Хипотеза: Магнитното поле е нестабилно и заради потънали континенти Наука

Хипотеза: Магнитното поле е нестабилно и заради потънали континенти

Структурите са на 3000 км дълбочина и не са резултат от големия сблъсък преди 4,5 млрд. г.

Учен се обрича на смърт от комар в името на науката Наука

Учен се обрича на смърт от комар в името на науката

Мнозина са пожертвали живота си, за да се докаже връзката между маларията и нейния приносител

Върнаха към живот замръзнал преди 46 000 години червей Наука

Върнаха към живот замръзнал преди 46 000 години червей

Природата пази видовете си и им дава възможност да оцеляват в хилядолетни ледове и в горещи пясъци

Апаратът Blue Ghost успешно кацна на Луната Наука

Апаратът Blue Ghost успешно кацна на Луната

Само половин час по-късно вече изпращаше снимки от повърхността на естествения ни спътник

На какъв език си говорят изкуствените интелекти помежду си Наука

На какъв език си говорят изкуствените интелекти помежду си

„О, всъщност и аз съм AI асистент. Каква приятна изненада!"

Квантовата телепортация е факт Наука

Квантовата телепортация е факт

Процесорите, които правят изчисления с помощта на кюбити, заприличват на времеви кристали

В квантовия свят не се открива разлика между минало и бъдеще Наука

В квантовия свят не се открива разлика между минало и бъдеще

Учените още не са намерили източника на времето, но продължават да опитват