Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2018 г.

Фалшивите новини

Ще изплуваме ли от морето на лъжите?


Фалшивата информация променя съдбите на милиони. Ще изплуваме ли от морето на лъжите?

Георги Караманев

Във века на информационните технологии именно информацията се превръща в най-ценната и решаваща стока, която може да предопределя съдби. Ето защо проблемът с фалшивите новини, с информацията, която целенасочено или случайно обръща съдържателния си полюс, е толкова голям. Истината все повече се превръща в пухкава черна овца, която лъжливото овчарче е изгубило в информационното стадо.
Как фалшивите новини избуяха във времето, когато имаме достъп до океан от информация? Могат ли компютрите, които докараха проблема, да ни спасят от него? Превърнаха ли се фалшивите новини в индустрия? Сложни въпроси, на които нашият автор Георги Караманев задълбочено търси отговори. На помощ се притичва и д-р Преслав Наков, който демонстрира как компютрите научават естествен език и ни помагат да се ориентираме в морето от новини. В края на краищата може би все пак истината ще спечели е-битката срещу фалшивите новини?
Улови мига

От Тина Бояджиева
Фото разказите на Тина Бояджиева ни пренасят в Кувейт,Перу, Мексико, Бразилия, Кения
и ни карат да съпреживеем цветове и настроения по начин, по който единствено професионалната фотография успява.Да сменим спешно ценностната си система!

Георги Караманев
Сигурно си спомняте срещите ни с холандеца Патрик Смитьойс (вкл. и на септемврийското издание на Списание НА ЖИВО), който по сърце и ум е истински буден българин. Този път се срещаме със съпругата му Стефка Камчева - Смитьойс. Дълги години Патрик и Стефка настояват двете им дъщери да учат в обичайно училище. Това обаче много бързо води до огромни разочарования. Ето защо Стефка решава да опита да промени нещата. Отскоро тя е начело на частната детска градина „Албертино“ в София, където въплъщава образователните принципи, в които вярва.Звезден каубой

Станислава Цветкова
Преподавателят в Американския колеж Крисчън Йънгс влиза в клас с кучето си, в кабинета си отглежда два хамелеона, учил е за астронавт, но съдбата решава друго – да открива космоса в очите на своите ученици. Познава всички по име, учи ги най-напред да бъдат хора.Планетата с пръстена

Валентин Иванов
Открития в последните 50 г. показват, че Сатурн не е единственото небесно тяло с такива украшения. Работещият в Европейската южна обсерватория в Чили Валенттин Иванов прави обобщение на информацията за планетата през последните 50 години – половин век след статията по темата в брой 9 на списание „Космос” от Димитър Пеев.


Източникът е чиста енергия, образувана от нищо

Маргарита Лет
Прочетете уникалното интервю на жена в регресия, която разказва за ангелските светове,за Създателя и за бъдещето на Земята. Промяна в цветовете на аурата при хипноза в минали животи е аргумент, че преражданията са истина:
Как изглеждат другите в Рая, като теб ли са?
Светли, да, да, да, горе-долу. С много фини очертания, почти незабележими. Просто... просто ги усещам.
С какво се занимавате там?
Пеем... Тука е много чисто, много чисто, много ясно, светло, спокойно, много радостно, любов, доверие, казано с човешките понятия…Танцът на живота

Михаела Ценкова
Биоданса разкрива човешкия потенциал и помага за изразяването на емоциите, дава равновесие. Този танц има последователи по цял свят, през декември и България ще стане част от приключението, наречено танц на живота. Учителят по биоданса Стивън Уайт ни разкрива смисъла на думата „убунту”.  Изразът идва от зулу и събира в себе си основните добродетели,  състраданието и човещината: „Аз съм благодарение на теб, ти си благодарение на мен, а заедно правим историята на ние. Това е липсващото нещо“, е значението на тази най-точно описваща биоданса дума.Гласът на ангелите

Станислава Цветкова
Прилив на любов. Това изпитах първия път, когато чух изпълнение на Паоло Борги” – това са първите думи на авторката ни Станислава Цветкова, след като за пръв чува мелодиите на така малко познатия у нас музикален инструмент ханг. По думите на Паоло „този инструмент е като катедрала, в който свири целия ангелски хор. Причината за това е, че един удар върху него издава три звука едновременно – долната част има един основен ниско звучащ тон, а горната е настроена на 8 тона. А формата му прилича на летяща чиния – явно наистина ханг идва от друга планета.”


Съвършен синтез

Д-р Олег Ламикин
Д-р Олег Д. Ламикин е професор по народна медицина, многократен носител на приза „Най-добър целител на Русия“, носител на „Орден на милосърдието“ на Международния червен кръст. В материала му за тибетската медицина четем: „Терминът източна медицина обхваща широк спектър различни традиции. Например тайландски масаж, китайска иглотерапия, аюрведа, тибетското учение за енергията на живота. Да се обхване и изучи целият спектър на лечебните източни практики, може би е възможно, но в нашето ежедневие е нереално. Затова нека се съсредоточим върху тибетските традиции…”


Зима без грип

Албина Фабиани
В рубриката „Нова клетка“ даваме думата на Албина Фабиани, специалист по нутриционална епигенетика, да ни разкрие тайните на здравето. Хората, които посещават „Програма „Нова клетка“ на Фабиани, забравят какво е сърдечна недостатъчност, хашимото, мигрена и десетки други болестни състояния. Отслабват трайно, чувстват се заредени с енергия. Този път тя ще ни разкаже как да прекараме задаващата се зима без грип и че една от тайните за борба с него се крие в… хладилника.


Върховно!

Михаела Ценкова
Поредният ни пътепис ни отвежда по билото на мека Беласица заедно със събирача на върхове Атанас Скатов, за да открием зашеметяващата гледка отвъд пределите на картата. „Бела си ни, бела, планино, от юбава по-юбава“. Сърцето ни открадна и чакаме да дойде ред да сме по склоновете ти отново…

Птици в дупки

Проф. Златозар Боев
Кое смятате, че е по-добре – дупка или открито гнездо? Изкопаното или построеното? Няма съмнение, че дупката предоставя някои предимства, за които птиците, строящи открити гнезда, могат само да мечтаят. Тя осигурява закрила от всички посоки и сигурност на малките и на родителите. Тя е защитена от дъжд и вятър, от прегряване от слънцето и от проникване на хищници.

Со кротце, со благо...

Иво Владимиров
Андрей Ляпчев е така нужния умиротворител във време на екстремизъм. Като министър-председател на 44-ото, 45-ото и 46-ото правителство на България в периода 4 януари 1926 г. – 29 юни 1931 г. той съумява да овладее обществено-политическото противопоставяне извежда държавата от изолацията след загубата в Първата световна война.

Четете още в броя за новия случай на инспектор Стрезов, решете поредната Маркова загадка, направете си умствена гимнастика с новия ни тест и вижте какво вещаят звездите в астрономическия календар.
Фейкливото овчарче

Фейкливото овчарче

Понякога човек е най-уязвим, когато е заобиколен от съмишленици. Фалшивите новини се превърнаха в индустрия и краят им скоро не се вижда...
Източникът е чиста енергия, образувана от нищо

Източникът е чиста енергия, образувана от нищо

При регресия жена разказва за ангелските светове, за Създателя и за бъдещето на Земята. Промяна в цветовете на аурата при хипноза в минали животи доказва, че преражданията са истина.
Е-битка за истината

Е-битка за истината

Д-р Преслав Наков от Катар показа как компютрите научават естествения език и ни помагат да се ориентираме в морето от новини
Зима без грип

Зима без грип

Тайната е в хладилника! Правилна храна плюс комбинация от витамини и минерали гони вирусите далеч
Криосауната лекува и тонизира

Криосауната лекува и тонизира

Новата придобивка на „СБАЛ-Гръбначен център“ работи по древен метод, който спира болката, повишава имунитета, сваля килограми и е добър за кожата
Гласът на ангелите

Гласът на ангелите

Мелодията на инструмента ханг събира в себе си цял небесен хор
Живот без лекарства

Живот без лекарства

Тибетската медицина съчетава множество източни практики за постигане на трайно здраве