Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2018 г.

„Букви“ на 7000 г.

Знаци от нашите земи предшестват клинописа и йероглифите и са прототип на руните и глаголицата

От Павел Серафимов – Спароток, Александър Мошев, Женя Милчева

Буквите са навсякъде около нас и присъствието им е толкова естествено, че дори не забелязваме как си служим с тях ежедневно. Но откъде произхожда първата писменост, онези знаци, стоящи в основата на съвременните начертания за предаване на знание през поколенията? Този въпрос все още няма единодушен отговор според науката. В месеца на славянската писменост и култура ви представяме една прелюбопитна теория. Според авторите на темата на броя първите графични знаци, подобни на писменост, произлизат от времето на Орфей. Блогърът Павел Серафимов, по-известен с псевдонима Спароток, и историкът Александър Мошев, изследвайки множеството запазени артефакти по нашите земи, смятат, че нашите предци - траките, са създали писменост, която стои в основата на клинописа, египетските йероглифи, използваните на остров Крит Линеар А и Линеар Б и глаголицата.

Вижте използваната литература тук.


Пророкът на XXI век

От Найден Колчев

Филмовите заглавия, вдъхновени от негови произведения, като „Блейд рънър“ и „Специален доклад“, са се превърнали в класика. „Златната кокошка“ на Холивуд, параноик и пророк – всичко това е Филип К. Дик. Американският писател е сред най-претворяваните в киното фантасти и макар лентите да жънат невероятен успех, малцина знаят, че именно той стои зад идеите в тях. Как изглежда бъдещето? А каква е цената да успееш да го съзреш, преди останалите? Ще разберете от статията на Найден Колчев.

 

Свободен в затвора

От Керка Кунчева и Калина Костова

„В затвора попаднал на хора и станал човек“ – цитатът от Вапцаров като че ли е изцяло претворен в историята на осъдения до живот Костадин Василев, който открива нов път пред себе си чрез китайския метод за усъвършенстване на тялото и съзнанието Фалун Дафа. Забравете предразсъдъците и се впуснете в разказа на мъжа, загубил физическата си свобода, но открил тази, която е вътре в него. Която никой не може да ти отнеме и за която „бронебойни патрони няма открити“...

 

Всяко дете заслужава шанс за велик живот

От Станислава Цветкова

Неврологът д-р Робърт Мелило е създател на изключително успешна програма за лечение на деца със заболявания от аутистичния спектър, дислексия, обсесивно-конвулсивно разтройство, дефицит на вниманието и др. Лекарят, автор на световния бестселър „Откъснати деца“, в интервю пред Списание 8 разказва за причините, решенията и рисковите фактори за дисфункционалностите в детското развитие. Само сега: подаряваме книгата му на хората, които си направят едногодишен абонамент за хартиеното издание на Списание 8!

 

Епидемията хашимото

От Албина Фабиани

Истински владетели на организма ни, отговорни за психическото и физическото ни здраве, са жлезите с вътрешна секреция. Макар да са малки по размери, техните функции отговарят за правилната работа на органите и системите в нашето тяло. Сред тях е и подобната на пеперуда щитовидна жлеза. Автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото, което я поразява, днес придобива размерите на епидемия. Как да разпознаем симптомите и има ли начин да се предпазим - четете в поредицата „Нова клетка“.

 

Защо имаме най-лошите зъби в Европа

От Ганета Сагова

Най-голямото проклятие в миналото гласи: да надживееш зъбите си. Благодарение на съвременната стоматология вече не се налага да се плашим от подобно пожелание. И все пак се оказва, че по отношение на зъбите си правим някои основни грешки. Кои са те, до каква степен е важен изборът на храни и напитки, как да се грижим правилно за устната си хигиена и тази на децата ни, разбираме от интервюто с д-р Деан Александър.

 

Дон Балон

От Михаела Ценкова

Овца, петел и патица – като герои на басня звучат първите в света пасажери, полетели сред висините. Подобно на тях столетия по-късно и ние ще скочим в коша на най-старото летателно средство - балона. Очакват ни свистене на пламък, дъх на пропан-бутан и вятър в косите. Качете се с нас на борда на тихия гигант, носещ се над селото на щъркелите - Белозем.

 

Повелители на небесата

От Георги Караманев

Запознайте се с железните хора, които във всеки момент отговарят за стотици човешки животи. Никой не им ръкопляска, а те държат в ръцете си въздушния спектакъл. Всички тези невидими пазители са другите очи на авиаторите, наблюдаващи и координиращи от земята самолетите. Влезте в широката зала, където не се допускат външни лица, и разберете какво е да бъдеш ръководител на полети.

 

„Гая“: Звезди на кантар

От Валентин Иванов

Астрометрията се ражда като наука още преди новата ера, но едва хилядолетия по-късно, през XXI век, човечеството е на път да опознае галактиката, която обитава. Това е възможно, благодарение на малката колкото автомобил „Гая“. Специализираната астрометрична обсерватория улавя характеристиките на над 200 000 000 космически обекта, за да направи първата подробна триизмерна карта на Млечния път.

 

Весело

Един различен свят, уж познат, но далечен, жив като спомен и нереален като мираж. В селото тишината се чува, а времето тече някак по-иначе. Какъв е портретът му, видян през безпристрастния обектив на пловдивския фотограф Милан Христев? Разпознайте живото лице на онова пространство, в което минало, бъдеще и настояще са само граматически категории...

 

Душата на Котор

От Женя Милчева

Тесни улички, изкусителни аромати, солен морски въздух, уютни площади... Върховна нега донася срещата с най-красивото градче на Черна гора. Тръгнете с нас из Балканите в новата рубрика „Следи“, която ни отвежда при бисера на Адриатика. Докоснете се до атмосферата и богатата история, която Котор пази зад крепостните си стени.

 

От камила мляко

Симпатичните едногърби чифтокопитни се славят освен с това, че са сред най-издръжливите бозайници, и с невероятните свойства на млякото, което дават. От д-р Милена Коцева разбираме за качествата на екзотичния еликсир, който не причинява алергии, доближава се максимално като състав до човешкото мляко и е силен имуностимулатор, помощник при лечение на ротавируси, аутизъм и диабет.

 

Ария за арника

От малки знаем, че юнак без рана не може, но и природата се е погрижила за всички смелчаци, авантюристи, спортисти и... каръци. Маслото от слънчевата билка, позната в различните краища на света с името Arnica Montana, възпира възпалителните процеси, облекчава хематоми, натъртвания и ставни болки. 

 

Далеч не само подправка...

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева

По-скъпо от злато, присъстващо на трапезата на римски владетели и египетски фараони, зрънцето черен пипер не притежава само вкусови качества, а служи и за подобряване на храносмилането, облекчава болката, намалява холестерола, детоксикира и атакува вирусите. Какви тайни крие лютата подправка, разберете в поредицата „Здраве от природата“.

 

А всеки кара колело

От Георги Караманев

Засега идеята му е само на скица, но Дянко Дянов се надява универсалното му колело скоро да завърти спици из софийските улици. Изобретателят е философ по образование и дизайнер на иновативни мебели. След като среща неволята, му хрумва съвършено нов модел велосипед, който може да бъде задвижван дори от хора с двигателни затруднения.

 

Либералът и българската кауза

От Иво Владимиров, „Българска история“

В размирния XIX век изпъква една личност, която, макар да е далеч от Балканите, застава зад каузата на България. На 19 май тази година се навършват 120 години от смъртта на Уилям Гладстон – пламенния защитник на родните интереси пред Великите сили след Априлското въстание. Либералът, който застава зад каузите на ирландци и българи, радетел за избирателните права, демокрацията и възможността на всеки народ да отстоява собствената си свобода.

 

Заем, завет и защита

От Емануел Икономов

Финансова измама, две жертви и една разплакана майка. Какво общо има курсът на еврото с фамилна разпра и фаталния край на няколко човека? Инспектор Стрезов за пореден път ще впусне ума си в разплитането на престъпление. Задействайте и вие детективския си нюх, като се опитате да откриете отговора на криминалната загадка.

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот

Д-р Мелило е специалист по неврологични заболявания при деца
Филип Дик - Златната кокошка на Холивуд

Филип Дик - Златната кокошка на Холивуд

„Ще настъпят времена, когато няма да казваме, че ни шпионират през телефона, а че телефонът ни ни шпионира“
Епидемията хашимото

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната
От камила мляко

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма
Ария за арника

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус
„Букви“ на 7000 години

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой