Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2024 г.

Домът мечта

Как да превърнем в действителност копнежа на всеки за досег с природата, чистотата и здравето

ДОМЪТ НА НОВОТО ВРЕМЕ

Сложен и отровен – такъв е станал животът на почти всички хора у нас. Преди десетилетия българинът напуска селото и ведро се запътва към новия си градски дом, където да преуспява. Всичко уж върви прекрасно, но изведнъж клетият гражданин забравя как звучи славейчето или косът, а стените на апартамента в панелката го задушават. И колкото повече се развива обществото, толкова повече се опъва ластикът, който иска да ни върне към изконните ни потребности – да живеем чист живот, близо до природата и в крепко тяло. Ходим на йога, тичаме, медитираме, но се връщаме в апартамента, който просто не пуска здравето да влезе. Нищо не е както трябва – строителните материали, мазилките, почистващите препарати са пълни с отрови и алергени, гората е далеч, птичата песен е само минал блян... както и свободата децата ни да си поиграят с калта и да научат имената на билките. Здравият живот е някъде много далеч. За да го приближим до всички ви, събрахме темата на този брой, в която можете да откриете начини да заживеете в свобода, здраве и съзвучие с природата. Защото без здрав дом никой не може да е здрав телесно, умствено и душевно.
  • ПРОЕКТИРАМЕ ЩАСТИЕ! „За да бъде човек добър архитект, той трябва да е сред хората“, вярва арх. Вержиния Николова, създавайки райското място за живеене „Синевир“
  • НАПРАВИ СИ ГРАДИНА НА ПОКРИВА. Те придават изящество на сградите, спестяват енергия и подобряват околната среда.
  • ЛЕСЕН ФЪН ШУЙ ЗА ХУБАВ ДОМ. Как да привлечем положителна енергия за здраве, изобилие и радост.
  • ХАРМОНИЗАТОРИ ЗА ДОМА И ХОРАТА. С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи.
  • ИМА ЛИ ГЕОПАТОГЕННИ ЗОНИ У ДОМА? От 50 до 80% от онкологично болните са пребивавали продължително време на места с геопатогенни излъчвания.
  • ВАР ИЛИ ГЛИНА? ВАЖНО Е В ДОМА НИ ДА ГИ ИМА! „Бреза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки.
  • АНЕЛИЯ КАРАНОВА: ЗДРАВ ДОМ, ЗДРАВО ТЯЛО! Човек не може да се излекува, ако е болно мястото, където прекарва най-много време, обяснява холистичният терапевт.
  • ДОМ ОТ КОНОП. Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас.


АНТАРКТИЧЕСКИ ЗАГАДКИ

Топящите се ледове тепърва ще разкриват все повече тайни, укривани от човечеството с векове

Д-р инж. Гинка Стоева
Антарктида е най-студеният, най-сухият, най-ветровитият континент на Земята и единственият само с посока север, без собствена часова зона. Завладяващите бели пейзажи крият изобилие от прелюбопитни открития и явления, които изненадват и объркват. От находки на древни селища, океански тунели и извънземни антени, до мистериозни кули, продълговати черепи, стълби към Земята и дори паралелна Вселена...


КАК НЕ Е ПОСТРОЕНА ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА

Ако вярваме на праволинейните египтолози, тя е изградена без подходящи материали, без технологии, без машини, без режещи инструменти. А само за направата и развалянето на рампата са били необходими близо 50 000 години…

Инж. Иван Калайджиев
Според ортодоксалните египтолози Хеопсовата (Голямата) пирамида в Гиза е построена за гробница на фараона Хуфу (Хеопс) през 2560 г. пр.Хр. за 20-ина години по „допотопен“ начин от десетки хиляди работници...


ВАСКО АБАДЖИЕВ, КОГОТО БЕЗСРАМНО ЗАБРАВИХМЕ

Един от най-великите цигулари и възхитителен композитор, е видял върха на европейската слава и е убит от нищетата на забравата

Мария Русева
Образът, който рисуват спомените на негови колеги и познайници, напомня тягостно този на Моцарт. Невинен, не надарен, а направо целунат от небесата, дете чудо, своенравен, особняк, неуправляем, вглъбен, самотен, неспособен да се оправя с живота. „Той дължи всичко на непрекъснатия си разговор с Бог. Можеше да пренесе върху музиката си тази своя непосредственост“, казва за него композиторът Трифон Силяновски.


КАК ДА СИ СГЛОБИШ ЧУДОВИЩЕ?

Творенията на FX Studio Bulgaria са в стотици продукции – но най-вече в тези, заради които палите лампите и се озъртате нервно

Божила Симова
Сърцето бие по-бързо, дланите се потят, мускулите се стягат, стомахът се свива... Всичко това са усещанията, които хората изпитват, когато гледат филми на ужасите, или иначе казано – хоръри.
За първия филм на ужасите в историята се смята триминутният френски Le Manoir du diable (в превод: „Къщата на дявола“), от 1896 г., който представлява пантомимен скеч, издържан в стила на театрално-комичната фантазия, и разказва за срещата с дявола. Така се слага началото на този жанр в седмото изкуство.


СЛЕДВАЙ СЪРЦЕТО, НО ВЗЕМИ И УМА СЪС СЕБЕ СИ!

Да следваме порива на огненото влюбване, почти винаги ни води до разруха, убедена е психотерапевтката Марти Иванова

Мария Русева
Един от върховните мигове във вътрешния ни свят е, когато най-сетне отприщим силата си след години затвор в неосъзнатите рани от детството. Чух за потупванията в техниките за емоционална свобода (ТЕС) и започнах да ги прилагам, гледайки клипчета на Мартина Иванова в ютюб. За пръв път получих с пълна мощ единствената подкрепа, която някога ми е била нужна – моята собствена. Тогава дойде моето лично чудо – успях от раз да се разделя с хора и убеждения, които ме водеха до съсипия месеци наред. Сякаш бях стъпила в силата си завинаги и нямаше връщане назад към стария ад. Няколко месеца по-късно с Марти се срещаме и говорим за оковите и спасението на човека днес, за любовта и измамното привличане, за клопките на новия свят.


SKYMED ИЗЦЕРЯВА С ВОДА... С ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Ганета Сагова
В Сливен сме, в Холистичен център Skymed, за да се срещнем с двама войводи на новото време. Според етимологията на „войвода“ думата произлиза от „вой“ – съкратено от „война“, и „вода“. Това изключително приляга на нашите герои. Изследователят Петър Йовчев и д-р Тодор ГАНЧЕВ са обявили война на болестите, които побеждават с... вода, енергийно заредена с ГАНС?! (ГАНС е съкращение от газ в нано твърдо състояние на веществото – виж бр. 1/2023)


КРАСИВО ТЯЛО С ТРАКЕИЯ

Хранителната добавка съчетава силни билки и вещества и убедително печели борбата с килограмите

Мария Русева
Oтново дойдоха дните за влизане във форма за плажа. За да ни стоят добре летните дрехи обаче, е хубаво да запомним, че не само гладът и упражненията играят роля. В действителност главен виновник за трупането на излишни килограми е нарушената чревна флора заедно с влошения метаболизъм. За да забравим и за двете, ни помага хранителната добавка „Баланс телесна маса“, един от невероятните продукти на „Тракеия“.


МОЛИТВАТА НА ПОСВЕТЕНИЯ

Българите от древни времена общуват с божествените сфери и думата молитва няма общо с руската дума за убийство на животно

доц. д-р Веселина Вачкова, Ваня Николова
Противно на масовата представа не религията създава молитвите и ритуалите, а молитвите и ритуалите са в основата на всяка религия. Обръщането на човека към Бога е онова движение на духа и тялото, което създава вярата, като оформя едно религиозно пространство отвъд всекидневните нужди, включително и тази от общуване.


ВИСИНИТЕ НА ЗЕМНАТА ПРЕЛЕСТ

Въздушната фотография на Ясен Тодоров улавя живота отвисоко
Ясен Тодоров e всестранно надарен и развил се творец. Той е професор по цигулка в Държавния университет в Сан Франциско, преподава и в Китай, концертира по цял свят и е признат в десетки страни като изключителен изпълнител. Същевременно е пилот и дипломиран инструктор на пилоти. Има над 3000 летателни часа и е кацал на над 500 летища по света. Притежава самолет Piper Warrior от 1976 г.  Представяме ви го най-вече заради третото му поприще – фотографията. Тодоров е носител на Голямата награда на фотоконкурса National Geographic 2018, бил е фотограф на годината, както и редактор и жури на конкурси, а възхитителните му кадри от самолет през годините красят страниците на най-големите издания в САЩ и Европа.


СПАСОВДЕН: КОГАТО РУСАЛКИТЕ СА БЛАГОСКЛОННИ, А ОТ ВОДАТА ИЗВИРАТ ЧУДЕСА НА ИЗЦЕЛЕНИЕ

Горан Стефанов
На 13 юни православната църква и народният календар отбелязват празника Възнесение Господне, или Спасовден. Посветен е на момента, в който Иисус Христос според преданието се възкачва на небето. Според изследователите това е много древен празник, който впоследствие е бил християнизиран. Във вярванията и обичаите, свързани с него, личат следите на божества от Античността, та дори и от по-ранни времена. Изцелението от болести и зачеването, двата най-важни момента за продължаване на живота, са съпътствали хората от зората на човечеството. Затова и вярата в чудодейното им случване с божествена намеса е много древна. Неслучайно и бележитият наш писател Елин Пелин посвещава една от най-драматичните си творби на Спасовден, разказа „Спасова могила“.


ДАНИЕЛ ГАГЛИАРДО: СКРОМНОСТТА Е МОЩНО ЕВОЛЮЦИОННО СРЕДСТВО

Петър Дънов е учител, отворил пътя към планетарния преход в България, казва духовният инструктор

Продължение от миналия брой


Още в броя:
Разказ „Ключарката“ на Богдана Калъчева, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари.

Като подарък в броя ще намерите и

МОЛИТВЕНИК„Да се молиш, това значи да обърнеш ума, сърцето, душата и духа си към онзи източник на живота, от който си излязъл“, казва Учителя Беинса Дуно. След като в предния брой ви разказахме за силата на молитвата, в този ви правим подарък – приложен към списанието ще намерите сборник с молитви, псалми и формули, чрез които да се обръщате за помощ към Всевишния в тежки дни.
SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи
Има ли геопатогенни зони у дома?

Има ли геопатогенни зони у дома?

От 50 до 80% от онкологично болните са пребивавали продължително време на места с геопатогенни излъчвания
Направи си градина на покрива

Направи си градина на покрива

Те придават изящество на сградите, спестяват енергия и подобряват околната среда
Проектираме щастие!

Проектираме щастие!

„За да бъде човек добър архитект, той трябва да е сред хората“, вярва арх. Вержиния Николова, създавайки райското място за живеене „Синевир“
Дом от коноп

Дом от коноп

Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас
Красиво тяло с Тракеия

Красиво тяло с Тракеия

Хранителната добавка съчетава силни билки и вещества и убедително печели борбата с килограмите
KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря!

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря!

Устойчиви, природосъобразни, лесни за нанасяне и красиви тапети за вашите вътрешни пространства
Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки
Хармонизатори за дома и хората

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи
Днес е Спасовден

Днес е Спасовден

Русалките са благосклонни, а от водата извират чудеса на изцеление