Подкрепете ни!




ЗдравеДоц. д-р Датис Харазян / 9 ноември 2022

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни

Понякога имунната система „таксува" и млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности


Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Изследванията сочат, че повечето случаи на чувствителност към глутен се проявяват в мозъка, а не в червата. Всъщност въздействието на глутена върху мозъка е толкова добре установено, че някои изследователи наричат ​​чувствителността към глутен неврологично заболяване. Глутенът е една от най-имунно-реактивните храни - никоя друга храна не е по-голям отключващ фактор за неврологична дисфункция и неврологичен автоимунитет от глутена, отбелязва изследване, публикувано в World Journal of Gastroenterology. Това произтича отчасти от интимната връзка между червата и мозъка. Храните, които ядем, и здравето на червата ни оказват дълбоко влияние върху здравето на мозъка.

Според учените имунните клетки в стомашно-чревния тракт, наречени чревни глиални клетки, задействат имунните клетки на мозъка или астроглиалните клетки, пише Science. Това означава, че възпалението на червата и хранителната чувствителност могат да причинят възпаление на мозъка и да предизвикат мозъчна автоимунна реакция, ускорявайки дегенерацията на мозъка и причинявайки широк спектър от симптоми.
Симптомите могат да включват:
  • депресия
  • мозъчна мъгла
  • загуба на памет
  • тревожни разстройства
  • когнитивен спад
  • раздразнителност
  • лоша концентрация
  • невромоторни проблеми
  • психични разстройства
  • ранна загуба на слуха
  • невропатия
  • деменция и много други.
По-голямата част от неврологичната литература показва, че чувствителността към глутен може да бъде предимно, а понякога и изключително, неврологично заболяване, установява изследване, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Не е необходимо да имате цьолиакия, заключенията се отнасят до чувствителността към глутен и при хора без цьолиакия. Цьолиакията пък, също може да се прояви само чрез неврологични симптоми. Проучвания сочат, че само 13 процента от хората, които имат глутенова атаксия (възпалително състояние на мозъка, причинено от глутен), имат стомашно-чревни симптоми. Почти 90 процента от тези хора изобщо не са имали стомашно-чревни оплаквания, пише списание Brain.
Когато цьолиакия или чувствителността към глутен причиняват мозъчни симптоми, стриктната диета без глутен може да доведе до дълбоко обръщане на симптомите.
Може също да се наложи да премахнете млечните продукти от диетата си, тъй като те реагират кръстосано с глутен, което означава, че имунната система "таксува" млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности, отбелязва проучване, публикувано във Food and Nutrition Sciences.
Повечето лекари пренебрегват въздействието на глутена върху мозъка. Стомашно-чревното възпаление, причинено от повишена чувствителност към глутен, може да доведе до лезии на бялото вещество в мозъка. Лезиите на бялото вещество са области на увреждане, наблюдавани на ЯМР при невродегенеративни състояния като множествена склероза. Доказано е, че дори възпалителното заболяване на червата причинява лезии на бялото вещество поради връзката черва-мозък.

Невролозите обикновено не разглеждат стомашно-чревните механизми - те не правят тестове за чувствителност към стомашно-чревни или хранителни протеини, те не проверяват за цьолиакия. Тези въпроси те оставят на гастроентеролога. Но тъй като повечето хора с неврологични проблеми нямат стомашни оплаквания, те не попадат в кабинета на гастроентеролог. Освен това стандартният модел на здравеопазване обикновено взема предвид само цьолиакията, а не чувствителността към глутен.

Стандартното тестване за чувствителност към глутен е недостатъчно. Това е така, защото се тества само алфа-глиадина. В действителност хората могат да имат имунна реакция към много различни съединения в пшеницата. За да проверите наистина чувствителността си към глутен, трябва да се тествате за имунни антитела към всички тези съединения. Пшеницата се състои от повече от 100 различни компонента, които могат да предизвикат реакция. 
Човек може да реагира на един от многото протеини в пшеницата или комбинация от протеини, пептиди и ензими, свързани с пшеницата. Добре е проверката да включва реакции на аглутинин от пшеничен зародиш, нативен и деамидиран алфа-глиадин, токсични глиадинови пептиди, гама-глиадин, омега-глиадин, глутенин, глутеоморфин, продинорфин и трансглутаминаза 2, 3 и 6.
Добре е да се пуснат и други изследвания за храни, които реагират кръстосано с глутен - млечни продукти или други зърнени храни. Познаването на кръстосаната реактивност помага на пациентите да премахнат храните, на които имунната им система погрешно реагира, сякаш са глутен.
Кръстосаната реактивност, известна още като молекулярна мимикрия, е един от най-страшните начини, по които глутенът влияе на мозъка. Това се случва, когато имунната система бърка мозъчната тъкан с глутен и атакува и унищожава тъканта. Това става, защото и глутенът, и мозъчната тъкан имат протеини, съставени от идентични аминокиселинни последователности.

Частта от мозъка, наречена малък мозък, е изключително чувствителна към глутен. Когато хората имат антитела срещу глутен, тези антитела могат също да се свържат с тъканта на малкия мозък, сигнализирайки на имунната система да атакува и  унищожи тъканта. Това се нарича церебеларна атаксия и може да доведе до лош баланс, повишена тревожност, чувствителност към звук и светлина, лесно претоварване и други симптоми.

Ако тези симптоми се отнасят за вас, строга диета без глутен може да има ефективни резултати. Може също да се наложи да премахнете храни, които реагират кръстосано с глутен, като млечни продукти или други зърнени храни.

Източник
Всичко за глутена прочетете в брой 09/2021 г. на Списание 8

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година