Здраве

Как да събудим стволовите си клетки

Концентрат от водорасли ги активира и без имплантации ги праща там, където тялото се нуждае от възстановяване

Как да събудим стволовите си клетки
Възможно ли е седмици след тежък инфаркт лекарите да не могат да установят къде е бил ударът? Възможно ли е тежко повредено око да се възстанови напълно въпреки прогнозите на лекарите, че ще остане сляпо? Възможно ли е хепатит Б да изчезне? 
Лекарствата правят всичко по силите си, за да се преборят със здравословните ни проблеми. Понякога успешно, в други случаи – точно обратното. Но дали няма и друга стратегия?
Има, разбира се. Природата ни е дала средство, което успешно помага на органите ни да се възстановяват сами. Тайната е в модерните напоследък стволови клетки, но в един съвсем нов поглед към тях. Канадският лекар д-р Кристиан Драпо създава концентрат от водорасли, който активизира стволовите клетки, отговорни за възстановяването на практика на всеки орган. Така без скъпи операции мнозина намират решение на здравословните си проблеми. Доказват го мащабни клинични проучвания, а и опитът на хиляди хора от цял свят, включително и българи.
Всичко започва през 2003 г. Десетки компании преработват водораслите АФА (съкратено от Аfanizomenon Flos Aguae, една от суперхраните, които ви представихме в темата на брой 5/2011) и ги превръщат в хранителни добавки. Д-р Кристиан Драпо е научен директор в една от най-високотехнологичните компании, която добива АФА  от Кламатското езеро. Канадецът, бакалавър по неврофизиология, магистър по неврология и неврохирургия от Монреалския университет и доктор на медицинските науки, успява да създаде уникална технология за преработка, при която водораслото остава живо – потопено във вода дори дълго време по-късно,

то отново възвръща постоянния си вид 
и дори може да се отглежда

Още нещо прави впечатление на д-р Драпо, докато провежда изследванията си. Фирмите, които превръщат АФА  в хранителни добавки, препоръчват водораслото при съвсем различни симптоми. Според едни преработватели то помага при кожни проблеми, според други – подсилва работата на мозъка, и т.н. Това доста учудва канадския лекар и го кара да се запита какъв всъщност е механизмът АФА да е толкова многоспектърно. Обяснението, до което достига, е, че определени съставки на АФА във висока концентрация оказват влияние върху стволовите клетки. Това са онези малки магьосници в тялото ни, способни да се превръщат във всички останали типове клетки. Съхраняват се в депа към всеки орган, най-много са в костния мозък на широките кости, в гръбначния мозък и кожата. Благодарение на тях, след като се нараним или получим какъвто и да било здравен проблем, имаме способността да се възстановяваме. Пострадалият орган изпраща сигнал под формата на химически посланици и

те се отзовават
като истински пожарникари,

за да изградят отново счупената кост или да карат косата да продължи да расте. Благодарение на стволовите клетки лигавицата на тънките черва се подменя за 5 дни, белите дробове - за 5-6 години, черният  – за около 4, а мозъкът - за 20 години. Този процес е по-ефективен при младите. След като превалим средата на 20-те си години, постепенно регенерацията се забавя. 

Все едно тръбата, от която влиза водата в един басейн, се свива, а тази, от която се излива, продължава да тече с пълна сила. Можем да забавим това свиване, като се предпазваме от стрес, ядем здравословна храна, дишаме чист въздух... Но доскоро нямаше как да спрем този процес на стареене. До откритието на д-р Драпо. За да провери дали е вярно, че АФА влияе на стволовите клетки, той започва мащабни изследвания. С помощта на зеления флуоресцентен протеин (Aequorea victoria) -

откритие, получило 
Нобелова награда за химия през 2008 г.

Д-р Драпо маркира стволовите клетки на мишки и с директни наблюдения показва ефекта от приемането на АФА. След като гризачите я получат, изригва истински фонтан от нови стволови клетки. Само за дни болните мишки са се излекували. 
Лекарят и екипът му продължили изследванията си, докато получили пропорцията от вещества, които максимално активират синтеза на стволови клетки. Оказало се, че е нужна по-висока концентрация, екстракт 5:1, отколкото при предлаганите дотогава хранителни добавки. Така била създадена уникалната комбинация, която вече няколко години се разпространява по света и намира все повече фенове. (Историите на двама българи – вижте на стр. 35 и стр. 37)
Само час след приема на концентрата от АФА синтезът на освободените в кръвта зрели стволови клетки се увеличава средно с 25%, което е равносилно на впечатляващите 4 000 000 клетки!
Д-р Драпо признава, че този брой е относително скромно, а не огромно увеличение. Но ефектът е поне двустранен. Първо – всяка стволова клетка има потенциала при необходимост да се превърне в няколко хиляди клетки в различните органи и тъкани на тялото. Така че тези три до четири милиона стволови клетки могат в крайна сметка да са

равностойни на три до четири милиарда
потенциални клетки на тъканите

И второ – продуктът на д-р Драпо (Стеменханс) не причинява на тялото нищо, което да не е физиологично. Тоест просто се активизират естествени обновителни процеси – постоянно, всеки ден. Ефектът на концентрата от АФА  е доказан от двойно сляпо проучване (тоест нито пациенти, нито лекари знаят кой взема концентрата и кой – плацебо) и е отразен в американския патент. 
Удивителните резултати  се постигат благодарение на концентрацията на съставки от АФА като: фикоцианин, фенилетиламин (познат също като молекулата на щастието), полизахариди (които влияят на имунната система), хлорофил и водноразтворими витамини.


Езерото Кламат, където се отглеждат водораслите АФА

При АФА няма опасност да се развие зависимост, нито да се прекали с дозата, защото става дума за растителни съставки и по-големият прием може да се сравни с преяждане със салата. По-внимателни с дозите трябва да са само хората, пиещи противосъсирващи медикаменти, заради съдържанието на витамин К. Но в неголеми количества „коктейлът" на д-р Драпо е полезен и за тях.
Притокът на нови стволови клетки атакува туморните образувания и би могъл да съдейства в битката с тях, показва друго изследване.
Много от хората, опитали водораслото, забелязват, че постепенно изчезват оплаквания, които въобще не са отчитали. Например докато пиеш концентрата при  възстановяване от контузия, усещаш, че вече не те тормозят разширените вени. Причината е, че

организмът сам преценява 
кой орган се нуждае 
най-силно от подпомагане

и приоритетно изпраща там стволови клетки. Доволни са и спортистите, защото големият брой умиращи клетки след активно натоварване се компенсира от милионите новодошли.
Революционното в подхода е цялостната визия за запазването на здравето на човека. Докато начинът на живот, храненето, физическият и емоционалният стрес, травмите и други негативни фактори карат организма ни ежеминутно да губи клетки,

какво можем да направим, така че
тялото ни да изгражда нови клетки,

непрекъснато да се обновява и поддържа здраво? Сега хората по земята се замислят сериозно за това как се хранят, колко и какво спортуват, как да се борят със стреса. Но всичко това е едната страна на проблема, т.е. как да губим по-малко клетки. Като че ли цялото ни общество се е фокусирало главно върху този проблем. А същината не е в това – то е в голяма степен естествен процес, дори и при най-здравословния начин на живот. Другата страна на процеса е също толкова важна. А това е обновяването на тъканите, което се постига от стволовите клетки. Това е естествен физиологичен процес, който обаче по ред причини не работи с необходимия капацитет (възраст, травми, заболявания и т.н.) и ефективност. И именно тук концентратът от АФА се намесва, за да активизира циркулирането на стволови клетки в кръвния поток, така че процесите на самообновяване на организма да заработят на по-големи обороти. 
В крайна сметка здравето е намирането на баланса между отмирането и възстановяването на клетките в организма.

Но концентратът
не е панацея

Той не помага на пушачите, ако не са склонни да се откажат от вредния си навик, или поне да го забравят за части от деня. Доказано е, че един от най-големите бичове за стволовите клетки са именно цигарите. 5% от дима на една цигара обездвижва половината от тях за повече от час, а 10% спира всичките за следващите 60 минути. Това значи, че доста пострадали са и пасивните пушачи, тъй като и при тях почти винаги се минава тази граница.
Ако човек порови в интернет, ще намери и аргументи против добавката, макар и често прозаични и пренебрежими. 
Вода в мелницата на критиците дава и фактът, че откритието не е публикувано в авторитетни медицински списания – основният материал за него е в журнала „Медицински хипотези", където често се предлагат идеи, а не и открития. 
Да, но постепенно изследванията се включват и в други научни списания, а хората, които откриват за себе си ползата от водораслото, стават все повече и повече.Кои са те


Стволовите клетки се срещат при всички многоклетъчни организми. Това, което ги отличава, е способността да се самовъзстановяват и да се превръщат в различни типове други клетки. Проучването им започва през 60-те години на ХХ век с изследвания на канадските учени Ърнест Маккълок и Джеймс Тил. Много изследователи са убедени, че именно те имат потенциал да променят хода на борбата с най-различни болести. При бозайниците стволовите клетки са два основни типа: ембрионални и възрастни, които се откриват в зрелите тъкани. В развиващия се ембрион те могат да се превърнат във всички тъкани. При възрастните те действат като система за възстановяване на тялото, заменяща специализираните клетки.
Трансплантациите на стволови клетки струват скъпо и все още се правят само в най-напредналите страни - Китай, Русия, Израел, САЩ, Южна Корея и др. Опити за такива операции се правят от около 15 години, но може да се каже, че те все още са на експериментално ниво. 
Различен е случаят със специален подвид - хомопоетичните стволови клетки, които от десетилетия се трансплантират, включително и у нас, при различни видове рак на кръвта, лимфоми, някои автоимунни заболявания.Младен Илков:

Плашеха ме със слепота, а окото се оправи

Попаднах на АФА след много неприятен инцидент. Работя в автомобилен сервиз и на сантиметри пред очите ми една пластмаса отхвръкна като шрапнел и се заби в дясното ми око. В първия момент не усетих нищо, мислех, че съм затворил клепача навреме, но се оказа, че става дума за тежка травма. Лекарите ми казаха, че или трябва да ми бъде присадена роговица, или ще загубя 50% от зрението си. Външните слоеве на окото ми бяха разцепени като зелка.
Точно тогава сестра ми ми разказа за водораслите и си поръчах. Реших, че е някакъв знак от съдбата и трябва да опитам. Почти веднага ефектът беше изумителен, а след няколко седмици зрението ми се възстанови напълно. Сега виждам на 100%, наскоро ходих при очен лекар, който не можеше и да предположи какъв инцидент ми се е случил. Сигурно е, че подобрението е дошло именно от АФА, тъй като по това време не приемах никакви други добавки или лекарства.
Това не е единственият плюс. Имах сериозни проблеми със ставите – клекнех ли, буквално колената ми отказваха да ме изправят. Всичко това изчезна, а също и проблемите с кръста. Сега работя по 18 часа, спортувам, а се усещам изпълнен с енергия. На 40 съм, а не съм се чувствал толкова зареден със сила дори когато бях на 20 г.


Д-р Николай Лазаров, акушер-гинеколог:

И лекарите има какво да научат
Попаднах на АФА-та точно след като бях преминал най-острата фаза на хепатит Б. Изследванията показваха много сериозно увреждане на черния дроб и високи ензими, затова целта ми беше да подсиля организма си и да възстановя загубените чернодробни клетки. След като започнах да пия хранителната добавка, нещата рязко се подобриха. Периодично продължавам да си правя цялостни изследвания. Състоянието ми веднага се нормализира, а количеството на вируса в организма рязко спадна – от милиони до няколко хиляди. По принцип хепатит Б е болест, която не може да бъде излекувана напълно и остава като хроничен проблем. Преди имах чести астматични пристъпи, а откакто преди година започнах да пия добавката, не ми се е случвало. Тонусът ми е засилен. Тъй като обичам да спортувам, регенерацията след тренировка е много по-бърза, а резултатите ми – по-добри. Заспивам лесно, бодър съм през деня, мисълта ми е фокусирана, концентрирам се лесно, което е наистина важно при моята професия.
Разбира се, както и много други лекари, бях скептичен, преди да се запозная с принципа на действие на концентрата. Разговарях с някои от създателите му, включително и с д-р Драпо, и се убедих в метода. 
Човешкият организъм е съвършена машина, която има всички механизми за регенерация, а така само му се дава ресурс, за да се справя по-добре.
Колегите ми често са скептични към подобни открития, защото това не е нещо, което се учи в университета. То е въпрос на жажда за знания и желание да се развиваш.
Споделям това и с пациентите, и с приятелите си. Много от тях вече ми разказват за сериозни резултати – балансиране на кръвното, регулиране на диабета, подобрение в ставните оплаквания. Това е съвсем обяснимо, имайки предвид принципа, че няма орган, който да не се повлиява.
Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

12 съвета за оптимална имунна система Здраве

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност? Здраве

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата Здраве

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

От фермата право на масата Здраве

От фермата право на масата

Платформа предлага бърза доставка на чиста храна от малки производители директно до твоя дом

Духът на бутилката Здраве

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем? Здраве

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем?

От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква! Здраве

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква!

Запишете се за предстоящите ни здравословни програми през януари в Пампорово

Диетологът Георги Славов за храненето на българите Здраве

Диетологът Георги Славов за храненето на българите

Георги Славов е специалист – диетолог по лечебно хранене и създател на лечебна система Vita Rama

Зима без грип Здраве

Зима без грип

Тайната е в хладилника! Правилна храна плюс комбинация от витамини и минерали гони вирусите далеч

Коледните празници са кошмар за черния дроб Здраве

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата Здраве

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата

Интервю с проф. Връбка Орбецова на Драгомира Иванова специално за Списание 8

Лечение без ограничение Здраве

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние

*