favorites basket
user
Храна за щастие5 август 2025

Глутенът ли е причината за синдрома на раздразнените черва

Учени призовават пшеницата да бъде включена отново в диетите

Снимка: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com, Wikimedia Commons
Снимка: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com, Wikimedia Commons
Според ново проучване на изследователи от университета Макмастър, много хора със синдром на раздразнените черва (СРЧ), които вярват, че са чувствителни към глутен или пшеница, всъщност може да не реагират на тези съставки.

Синдромът на раздразнените черва засяга приблизително 10% от канадците. Канада е сред страните с най-високи проценти на разпространение в световен мащаб, сочат данните на Канадската фондация за здраве на храносмилателната система. СРЧ може да бъде разрушително и инвалидизиращо разстройство, а основната му причина е неясна.

Участниците в проучването, публикувано в The Lancet Gastroenetrology and Hepatology на 21 юли 2025 г., са с клинично диагностициран СРЧ. Подбрани са пациенти, които са заявили, че се чувстват по-добре на безглутенова диета. На тези хора били давани зърнени барчета, съдържащи глутен, пълнозърнеста пшеница или нито едно от двете – без те да знаят кое е кое, в произволен ред.

Станало ясно, че броят на тези, които получили по-лоши симптоми, е сходен и в трите групи, включително плацебо без глутен. Това означава, че в много случаи очакванията и вярванията, а не самите съставки, може да са движеща сила на симптомите.

Не всеки пациент, който вярва, че реагира на глутен, всъщност го прави. Някои наистина имат чувствителност към този хранителен протеин, но за много други самото убеждение е причината за симптомите им и последващия избор да избягват храни, съдържащи глутен.

Когато по-късно на участниците било казано кои барчета причиняват стомашно-чревни симптоми, повечето не променили убежденията или диетата си. Според П. Берчик – професор в катедрата по медицина на Макмастър, някои пациенти със синдром на раздразнените черва се нуждаят освен от диетични насоки и от психологическа подкрепа и персонализирани грижи.
„Това, което трябва да подобрим в клиничното отношение към тези пациенти, е да работим с тях допълнително, а не просто да им казваме, че глутенът не е причината за обострянето на симптомите им и да продължаваме напред. Много от тях могат да се възползват от психологическа подкрепа и насоки, които да им помогнат да въведат отново глутена и пшеницата безопасно в диетата си.“
Според учените, причината може да се крие в психологическия феномен, известен като ноцебо. При него негативните очаквания могат да предизвикат истински симптоми. 

Всичко за глутена прочетете в Списание 8, бр. 9/2021 г.


ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.