Подкрепете ни!




Бащино огнище27 ноември 2023

Тайнството на българските обичаи

Разгледайте фотоизложбата ни „Бащино огнище“


Снимки: Добрин Кашавелов
Снимки: Добрин Кашавелов
Фотоизложбата „Бащино огнище“, представена в софийската градина „Кристал“ между 16 и 30 октомври 2023 г., показва нашенски обичаи през обектива на фотографа на Списание 8 Добрин Кашавелов. Чрез нея искаме да възродим позабравената ни самобитност и изконни добродетели, да извикаме свидния спомен за връзката ни със земята, рода, дома, да припомним, че има с какво да се гордеем и какво да ни сплотява в тези смутни времена. Вярваме, че това е особено нужно на днешния забързан градски човек, който все повече се откъсва от корените си и залита по чуждото, а своето е забравил да тачи.

През изминалите месеци посетихме пет места в татковината ни, за да ви разходим с образи и думи из познати и позабравени родни обичаи, предания, истории, обреди, които ни припомниха силата и загадъчността на българския дух. Представяме ви тук избрани кадри от тях.

Като писано яйце!

Търкулна се яйцето на любопитството и екипът ни първо се озова във Велинград. В Списание 8, бр. 4/2023 г. ви разказахме за писаните великденски яйца, заради които животът в града притихва покрай празника и дава изява на обичая. В Историческия музей се намира най-голямата изложба на писани яйца у нас и се съхранява събраното знание за този прастар занаят. А тук той се пази жив от Даниела Цопанова и децата, които посещават нейната творческа работилница.
 

На попрелка в Брезница

В пиринското село Брезница също ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят. Поканиха ни на брезнишка седянка или попрелка, както я наричат тук – един забравен вече обичай, оцелял сякаш по чудо в този край въпреки безбройните изкушения на глобалната ера. Как изглежда тя вижте в снимките, събрали пъстротата и пълнотата на живото човешко общуване, а останалото четете в Списание 8, бр. 5/2023 г.


Огън във водата

През юни посрещнахме най-силния ден от годината – Еньовден. Тогава наричанията за идните дни най-силно хващат, а преживяването е като сън в рая, в магичната река на който се потопихме, водени от билкаря Светослав Чешмеджиев и красивата наречница Калина Андреева. За празника, събрал най-големите обредни тайнства и огромна почит към силите на природата, ви разказахме в Списание 8, бр. 7/2023 г.


Укротяване на природните стихии

На 19 юли, ден преди празника на св. пророк Илия, пътят ни отведе в село Горни Вадин, разположено в живописна местност до самия бряг на Дунава, недалеч от Оряхово. Присъствахме на един стар обичай, който се среща у нас, при съседите ни в Източна Сърбия и в подунавските части на Румъния. За обичая Герман, едно своеобразно „погребение“, при което чрез оплакване се измолва милостта на силите, за да прекратят продължителна суша или да спрат унищожителна буря или градушка, може да прочетете в Списание 8, бр. 9/2023 г.


Месене на богородични хлябове

В народната ни памет хлябът е не просто храна на трапезата, а венец на земеделския труд, наситен със символно значение, който винаги е бил обект на почит. В Кюстендилското село Раждавица още сътворяват чудото на обредния хляб и го споделят за „празника на празниците“ – Голяма Богородица. Повече за тайнството по замесването и изпичането на обредните питки четете в бр. 10/2023 г. на Списание 8.




Проектът „Бащино огнище“ се изпълнява от Списание 8 в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община за 2023 г. Медийни партньори са телевизия ТВ1 и платформата Village Life.

Още по темата:

Кадри, запечатали българщина и сила Бащино огнище

Кадри, запечатали българщина и сила

Фотоизложбата „Бащино огнище“ ви очаква в градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври

Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София Бащино огнище

Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София

На 18 октомври в Националния етнографския музей се проведе откриването на фотоизложбата „Бащино огнище“

Месене на богородични хлябове Бащино огнище

Месене на богородични хлябове

Обредите в село Раждавица съживяват почитта към хляба. Замесването и изпичането са тайнство, в което участва кръг от посветени

Укротяване на природните стихии Бащино огнище

Укротяване на природните стихии

Обичаят Герман представлява „погребение“. Чрез оплакване се измолва милостта на силите, за да прекратят продължителна суша или да спрат унищожителна буря или градушка.

Огън във водата Бащино огнище

Огън във водата

Най-силният ден от годината – Еньовден, е събрал най-магичните обреди и голямата почит към силите на природата

На попрелка в Брезница Бащино огнище

На попрелка в Брезница

В пиринското село ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят

Като писано яйце! Бащино огнище

Като писано яйце!

Добре дошли в „Бащино огнище“ – новата рубрика на Списание 8