Подкрепете ни!




Какво разказват несъзнателните драскулки в листа пред вас

Нарисуваните кръстове говорят за чувство за вина, стилизираните букви - за дребнавост, очите - за самокритичност


Какво разказват несъзнателните драскулки в листа пред вас
Всеки от нас го прави. Докато изслушва по телефона многословен приятел, по време на скучна работна среща или на обучение под приспивната интонация на лектора. Правим го несъзнателно.  Рисуваме цветя, шарки, лица или геометрични фигури върху листа.

Според психолозите подобни драскулки могат да разкажат много за характера на човек. Връзката с драсканиците е изследвана от психолога Елиът Арънсън. Според него хората с по-силно желание за успех рисуват най-често множество отделни линии, които не са свързани една с друга. А тези, което не са толкова амбициозни - по-често драскат свързани, пресичащи се или затворени линии. А ето как коментира най-често срещаните рисунки немският психолог Михаел Тийл.

Медена пита
Шестостенните кутийки на листа говорят за желание за мир, хармония, за уреден живот. Те могат да означават и желание за създаване на семейство. Но, има една подробност - авторът на кошерните мотиви не желае да признае пред себе си, че жадува за половинка и връзка.

Спирали, кръгове, вълнообразни линии
Често авторът на подобни драскулки е амбициозна и егоистична личност. За такъв човек всичко се върти изключително около собствената му личност, проблемите на другите хора го дразнят и му изглеждат обременителни. Ако рисунката е направена в момент, когато човекът трябва да се занимава с делата на други хора - тези символи означават, че се опитва прекрати възможно най-скоро комуникацията. Нарисуваните масури също могат да означават и: в момента мислите ми са заети с голям проблем, който не мога да разреша.

Цветя, слънце, облаци
Енергично с размах изрисувани цветя казват: аз съм мечтател с необуздано въображение. По-меките и закръглени форми разкриват дълбоко чувствена личност. Облаците и слънцето по-скоро характеризират весел, радостен човек, който гледа към бъдещето с оптимизъм.

Решетки
Ясно очертаната решетка, пък било то и със запълнени със символи квадратчета, означава, че човекът е в рискова или неудобна позиция, чувства се притиснат в ъгъла. Всяка черта, енергично начертана на хартията, е като атака, но беззъба атака, тъй като на рисувача му липсва смелост в директния разговор (линията е зачертана). Ако някое от крайните ъгълчета на решетката е оградено с кръгче - проблемът е приключил, поне външно.

Шарки като тапети
Остри ъгли и гладки овали се комбинират в мотив, който се повтаря до безкрайност. Такъв модел показва, че човек е отегчен, уморен от разговора и може би е отвратен от начина си на живот. 

Квадрати, триъгълници и други геометрични фигури
Симетричните форми символизират любовта към реда и точността, правоъгълниците - предпазливост и склонност към планиране. Този човек не може да бъде изненадан толкова лесно. Той рядко се страхува от опонентите и конкурентите си. Колкото по-ъглови геометрични форми, толкова по-агресивен е, въпреки че външно това не винаги се забелязва. Той ясно вижда много реални цели пред себе си и е решен да защитава собственото си мнение докрай.

Кръстове
Срещат се доста често в импулсивното драскане. Жените обикновено им придават вид на бижута, при мъжете те са по-строги като очертания. И в двата случая кръстовете изразяват чувство за вина, което най-вероятно е възникнало по време на конкретния разговор. Ако забележите по записките си кръстове, постарайте се да разберете причината за това (да си направите честен самоанализ), в противен случай болезнената резервираност ще остане в поведенческите ви маниери за дълго време.

Малки човечета
Не позволявайте на смешния им вид да ви заблуди. Това изображение е знак за безпомощност или желание да се избегне някакъв вид задължение. Хората обикновено рисуват човечета в момента, в който трябва да кажат категорично „не“, но не могат да се насилят да изрекат тази тъй важна малка думичка.

Кръгове от калейдоскоп
Кръгли форми, които се пресичат и докосват една друга, позволяват да се разпознае желанието на човек да участва в обща кауза или да получи разрешение да присъства в екип. Понякога - мисъл за стабилна лична връзка. Преплитащите се кръгове сигнализират за известно лишаване на човек от вниманието на трета страна, свързани са с неговия копнеж за приятелство, духовна интимност.

Лични подписи
Листът е изшарен с многобройни лични подписи, поставени навсякъде и с различна големина - подсказват за егоцентричната и самонадеяна природа на автора. Този индивид е фиксиран върху собствената си личност.

Сърца
Авторът им е преизпълнен с емоции и чувства, иска да прегърне и целуне целия свят. Отстрани обаче изглежда непревземаем и строг, тъй като крие и сдържа емоциите си. Интересното е, че колкото по-голямо е изображението, толкова по-голяма е разликата между истинското му лице и маската на строгост. Ако вие сте авторът - не е нужно постоянно да се контролирате, по-добре е да станете по-открити и спокойни.

Къщи и кутии
Симетричните форми говорят за любов към реда, планирането и прецизните изчисления. Педант. Той знае точно какво иска и върви към целите си. Просто е невъзможно да го объркате.

Тухлена зидария
Спретнат рисунък, в който отчетливо и категорично всяко квадратче си знае мястото и всички заедно изграждат стена  - авторът на рисунката се движи към целта си стъпка по стъпка. Той е планирал всичко до най-малкия детайл и ясно разбира какво иска.

Дървета
Хората на кръстопът, изгубените и разочарованите обикновено рисуват дървета с тънко стебло и голи клони. Ако дървото е с буйна разклонена корона и дебел ствол - авторът му е енергичен, весел човек и в момента не се тревожи за нищо.

Огради, препятствия
Човекът иска да избяга, да се скрие, опитва се да се изолира от другите. Причината за това може да са твърде високи по отношение на него изисквания от роднини или началници или силна нужда от спокойствие и почивка.

Пейзажи
Разнообразие от пейзажи, фрагменти от плаж, море или гора рисуват мечтатели, които искат поне психически да се преместят там, където могат да се отпуснат и да релаксират напълно. Те са уморени от ежедневните проблеми и монотонността на ежедневието. Те не са никак агресивни, затова се опитват да избягват всякакви конфликти.

Стилизирани букви и цифри
Букви, изографисани до най-малкия детайл в древен стил на краснопис, ни говорят за човек, вглъбен в дреболиите в живота, който се опитва да доведат всяка работа до съвършенство. Смята се, че човек, който обича да рисува числа, се интересува силно от материалното благополучие, материалните ценности. Или крои планове как да спечели повече, или как да изплати дълговете си.

Препинателни знаци
Въпросителни и удивителни знаци, точки, запетаи и други препинателни знаци обикновено се рисуват от мислители, които обичат да наблюдават другите хора, техните емоции, реакции към всякакви събития, анализират, правят заключения. Това е човек-философ, за когото животът изглежда като сложна загадка, ребус, който не всеки може да разреши.

Устни
Устните, смеещите се и усмихнати уста с различни форми и размери рисуват чувствените творчески натури. Ако на рисунката с устни се виждат зъби, не е изключена известна агресия като поведенческа черта на автора на рисунката.

Очи
Красивите изразителни изпипани очи - хора, склонни към висока самокритика и самонаблюдение. Също така окото може да отразява вътрешното безпокойство на автора.

Звезди и луна
Звездите се рисуват от хора, които мечтаят да се изкачат, да получат висока лидерска позиция, признание в обществото и т.н. Авторите на такива рисунки имат воля, те са доста амбициозни и целеустремени. Звездите са присъщи и за оптимистите, както и за смелчаците, които не се боят от трудности.

Зигзаг
Ръката, драскаща зигзаг най-вероятно принадлежи на загрижен за нещо човек. Заради натрупаната тревога, той таи агресия. Свръхчувствителен е към битови и служебни проблеми. 

Капки, вода
Продълговати рисунки с плавни линии обикновено се изобразяват от хора с меланхоличен или флегматичен характер.

Източник

Още по темата:

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си