Подкрепете ни!




Светът в теб25 август 2023

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите


Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда
В размириците в средата на 60-те години на миналия век виетнамски монах основава Ордена на взаимосъществуването (Tiep Hien). Това е по времето, когато войната във Виетнам се разпалва неукротимо. В неговата страна царува омраза, насилие и разединение. Учението на Буда е жизнено необходимо. Но то трябва да се приземи, нужен е друг поглед върху него. И монахът Тик Нят Хан (1926-2022) написва 14 предписания към социално ангажирания будизъм.

„Много от нашите села бяха бомбардирани. Заедно с монашеските братя и сестри аз трябваше да реша какво да правя. Трябваше ли да продължим да практикуваме в манастирите или да напуснем залите за медитация, за да помогнем на хората, които страдаха под бомбите? След внимателно обмисляне решихме да направим и двете – да излезем, да помогнем на хората и да го направим внимателно. Нарекохме го ангажиран будизъм. Внимателността трябва да бъде ангажирана. След като има виждане, трябва да има и действие... Трябва да сме наясно с истинските проблеми на света. Тогава с внимание, ще знаем какво да правим и какво да не правим, за да сме от полза.“
По време на февруарското пълнолуние на 1966 г. Тик Нят Хан ръкополага трима мъже и три жени, които се заклеват да изучават, практикуват и спазват Четиринадесетте правила на Ордена на взаимосъществуването. Шестимата са единствените членове на Ордена в продължение на десет години. През 1967 г. Мартин Лутър Кинг-Младши номинира Тик Нят Хан за Нобелова награда.

Ангажираният будизъм е мястото, където хората внасят своята практическа мъдрост и прозрения от медитация и учения на дхарма в реалните ситуации на социални, политически, екологични и икономически страдания и несправедливост. Те носят състрадание, мирно сърце и прагматични решения на проблемите по света. 

Същността на ненасилието е любовта. Чрез любовта и желанието да се действа безкористно, стратегиите, тактиките и техниките за ненасилствена борба възникват естествено, обяснява Тик Нят Хан.

Четиринадесетте предписания на ангажирания будизъм

  1. Не бъдете идолопоклонници и не се обвързвайте с каквато и да е доктрина, теория или идеология, дори будистките. Будистките системи на мислене са насочващи средства; те не са абсолютна истина.
  2. Не мислете, че знанието, което притежавате в момента, е неизменна, абсолютна истина. Избягвайте да бъдете тесногръди и обвързани с настоящите възгледи. Научете и практикувайте необвързване с възгледи, за да бъдете отворени да приемате гледните точки на другите. Истината се намира в живота, а не само в концептуалното познание. Бъдете готови да учите през целия си живот и да наблюдавате реалността в себе си и в света по всяко време.
  3. Не принуждавайте другите, включително децата, по никакъв начин да възприемат вашите възгледи, независимо дали чрез власт, заплаха, пари, пропаганда или дори образование. Въпреки това, чрез състрадателен диалог, помогнете на другите да се откажат от фанатизма и ограничеността.
  4. Не избягвайте контакт със страданието и не затваряйте очи пред него. Не губете осъзнатостта си за съществуването на страдание в живота на земята. Намерете начини да бъдете с тези, които страдат, включително чрез личен контакт, посещения, изображения и звуци. Чрез такива средства събудете себе си и другите за реалността на страданието в света.
  5. Не трупайте богатство, докато милиони са гладни. Не приемайте за цел на живота си слава, печалба, богатство или чувствено удоволствие. Живейте просто и споделяйте време, енергия и материални ресурси с тези, които са в нужда.
  6. Не хранете гняв или омраза. Научете се да прониквате и да ги трансформирате, когато те все още са семена във вашето съзнание. Веднага щом се появят, насочете вниманието си към дъха си, за да видите и разберете природата на вашата омраза.
  7. Не се губете в хаоса и в заобикалящата ви среда. Практикувайте съзнателно дишане, за да се върнете към това, което се случва в настоящия момент. Бъдете в контакт с това, което е чудесно, освежаващо и изцеляващо както вътре, така и около вас. Посадете семена на радост, мир и разбиране в себе си, за да улесните работата по трансформация в дълбините на вашето съзнание.
  8. Не изричайте думи, които могат да създадат разногласия и да накарат общността да се разпадне. Полагайте всички усилия, за да помирите и разрешите всички конфликти, колкото и малки да са те.
  9. Не казвайте неверни неща в името на личния си интерес или за да впечатлите хората. Не изричайте думи, които предизвикват разделение и омраза. Не разпространявайте новини, в чиято истинност не сте сигурни. Не критикувайте и не осъждайте неща, в които не сте сигурни. Винаги говорете честно и градивно. Имайте смелостта да говорите открито за ситуации, в които има несправедливост, дори когато това може да застраши собствената ви безопасност.
  10. Не използвайте будистката общност за лична изгода или печалба и не трансформирайте общността си в политическа партия. Една религиозна общност обаче трябва да заеме ясна позиция срещу потисничеството и несправедливостта и трябва да се стреми да промени ситуацията, без да участва в партийни конфликти.
  11. Не живейте с призвание, което е вредно за хората и природата. Не инвестирайте в компании, които лишават другите от шанса им да живеят. Изберете професия, която ви помага да реализирате своя идеал за състрадание.
  12. Не убивай. Не позволявайте на другите да убиват. Намерете всички възможни средства за защита на живота и предотвратяване на война.
  13. Не притежавайте нищо, което трябва да принадлежи на другите. Уважавайте собствеността на другите, но не позволявайте на другите да печелят от човешкото страдание или от страданието на други видове на Земята.
  14. Не малтретирайте тялото си. Научете се да се отнасяте към него с уважение. Не гледайте на тялото си само като на инструмент. Съхранявайте жизнените енергии (сексуална, дъх, дух) за осъществяване на Пътя. (За братя и сестри, които не са монаси и монахини) Сексуалното изразяване не трябва да става без любов и ангажираност. В сексуалните отношения имайте предвид бъдещото страдание, което може да бъде причинено. За да запазите щастието на другите, уважавайте правата и ангажиментите на другите. Бъдете напълно наясно с отговорността да раждате нов живот на света. Медитирайте върху света, в който въвеждате нови същества.

Светът се нуждае от нашата грижа, нашата доброта и нашите мирни действия сега повече от всякога. Грижата за нашия свят ни дава цел и добавя смисъл към живота ни. Като следваме принципи като тези от искрената мъдрост на Тик Нят Хан, можем да станем по-миролюбиви и да развием начини на живот, които са човеколюбиви и почтени.

Източник

Още по темата:

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват