Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Искам да знам...

„Поканата“ е поема в проза на една индианка по дух, готова да дарява Светлина

Искам да знам от какво те боли сърцето. Смееш ли да мечтаеш да се изпълни най-заветното ти желание?

Не ме интересува на колко си години. Искам да знам можеш ли да рискуваш и да изглеждаш смешен заради любовта, заради мечтата, заради приключението, което хората наричат живот.

Не ме интересува в кой знак на зодиака навлиза луната в твоя хороскоп и под влиянието на кои планети е тя. Искам да знам съумя ли ти да изпиташ печал, гмурна ли се до самото дъно на скръбта. Успя ли да устоиш и да станеш по-открит за света благодарение на предателството или потръпна и се сви, уплашен от страха от новата болка?
 
Искам да знам можеш ли да издържиш на болка, на моята или на твоята, без да я криеш и смекчаваш, без да се опитваш да я поправиш.

Искам да знам можеш ли да живееш с радостта – моята или твоята, можеш ли да си див и да танцуваш като обезумял. Можеш ли да се препълниш от екстаз така, че щастието да прелива?

Можеш ли да забравиш за всичко на света, даже за това, че си човек и че трябва да ходиш по земята? Умееш ли да летиш…?

Все ми е едно дали са правдиви словата ти. Искам да знам можеш ли да разочароваш някого, в името на своята истина, за да си честен със себе си? 

Можеш ли да издържиш на обвиненията за предателство и да не предадеш душата си? 

Можеш ли ти, уповавайки се на вярата, да останеш човек, на който другите могат да се доверят?

Искам да знам, умееш ли всеки ден да виждаш красотата в некрасивото. Можеш ли да черпиш сили в нейно присъствие?

Искам да знам можеш ли да живееш, осъзнавайки твоето или моето поражение – все ми е едно чие – и при това да стоиш на брега на езерото и крещиш на огромната сребриста Луна: „ДА!!!“.

Все ми е едно къде живееш и колко пари имаш. Искам да знам можеш ли след нощ, прекарана в скръб и отчаяние, изтощен от сълзи и непоносима болка, да станеш и правиш всичко, от което се нуждаят децата ни.

Все ми е едно кого познаваш и как си попаднал тук. Искам да знам, можеш ли да си в окото на огъня, заедно с мен и да не помръднеш.

Все ми е едно какво знаеш и кой те е научил на това. Но питам какво те изпълва отвътре. Какво ще остане, когато няма да има нищо?

Искам да знам можеш ли да си насаме със себе си, харесваш ли се в отражението на пустотата...

Поканата, Орая Маунтин Дриймър
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане