Подкрепете ни!




ЗдравеVita Rama / 15 март 2021

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели


Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота
Какво е пост?
Постът е специално време за строго гладуване или чисти растителни храни, молитва, покаяние, жертва и добри дела в подготовка за Великден, когато всеки от нас трябва смирено да възславя Исус и да му благодари за знанието и наставленията, които е оставил на човечеството. Всеки от нас трябва да следва неговия пример, ако иска да развие духовно съзнание и да разбере истинската си същност.

В повечето духовни среди (поне в миналото), принципите на истинските духовни хора са били несъвместими с консумацията на месни храни (включително много от ранните християни, което и досега се е запазило в някои манастири). Месото се счита за нечиста храна, която може само да замъгли съзнанието, както и да застраши здравето. За всички останали хора, които не могат да живеят без животински храни, са били предвидени много често дни на пости (в православната традиция – около 200 в годината!). В нашата традиция имаме и доста строги пости, като например тримирене (без храна и вода), който продължава три дена. За съжаление много хора подценяват значимостта на поста, което води населението до деградация (морална и духовна) и болести.

Въпреки че науката отрича Божието творение, забележително е, че и самата тя се застъпва все по-категорично за нуждата от дни и седмици на разтоварване. През последните години е установено, че те възстановяват нивата на стволовите клетки, както и регенерират отслабените имунни клетки, като по този начин се запазват здравите тъкани и тялото се самолекува. Така се увеличава качеството и продължителността на живота.

Особеното значение на Великденските (Великите) пости

Постене/разтоварване
Природният закон е отредил на човешкия вид да се храни основно с растителна храна. Така той може да живее дълго, без болести и да използва правилно тази изключително ценна човешка форма. За съжаление модерният начин на живот ни отвежда в обратната посока и хората страдат заради липсата на култура и знание.

Постите са отредени, за да ни връщат в правилната посока. Затова и Великденският пост започва от края на зимата до средата на пролетта. През зимата повечето хора натоварват своите системи с вредни и токсични храни. Неправилните комбинации допълнително влошават здравето, а като добавим замърсения въздух, вода и други отрови, организмът буквално се обезформя и заболява. Затова и през пролетта човек изпитва така наречената „пролетна умора“.

Според християнската традиция Великите пости започват с опрощение, изповед и причастие. Счита се, че те нямат пълната сила, ако не са чисти мислите ни, добри делата ни и праведни думите ни. Затова през цялото му времетраене се препоръчват повече молитви и добротворчество и по-малко материални развлечения.

През седмицата преди да започне постът следва да бъде изключено месото като най-тежко от животинските продукти. Поне през първите 5 дни от първата седмица на Великия пост, както и в понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, се пази строг пост (на растителна храна без олио). На Велики петък не се яде нищо. Хората, за които това е възможно, могат дори да не пият и вода, а болните, немощни и престарели хора могат да приемат само хляб и вода.

Православието не препоръчва фанатично отношение към поста. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар (който е вещ и има по-дълбоко разбиране за здравето). На бременните жени, малолетните деца и хората с тежки физически натоварвания се разрешава облекчен режим.

По принцип постът може да бъде общ – задължителен и личен – доброволен. Към последния се числи тримиренето – първите три дни от 40-дневния Великденски пост се прекарват в пълно въздържание от храна, евентуално и от вода. То се спазва от онези, които го желаят и могат да го издържат.

Практични указания за седемте седмици на поста
Специалистите от Vita Rama ви препоръчват оптимално хранене и начин на живот за всяка от седмиците на постите:

Великденски пости, седмица 1
Ако вече се храните здравословно и спазвате някои основни правила в храненето, може да стартирате с по-строг вариант, като преминете направо на сурово разтоварване или с малко добавени задушени зеленчуци и малко зърнени безглутенови или картофи.

Ако сте се хранили с по-обща храна в началото на поста, е достатъчно да спрете животинските продукти и изолираните олиа и масла. Тъй като все още е зима, наблегнете на зърнените и бобовите храни, както и на кореноплодните зеленчуци, които ще ви заситят и ще задоволят физиологичните ви потребности. Кълновете и зелените суперхрани могат до известна степен да компенсират факта, че сезонните зеленолистни все още ги няма или нямат добро качество. Не пренебрегвайте вносните плодове – те са сезонни в страните, от които се внасят. Качествени сушени плодове могат също да се ползват след накисване от предната вечер. Яжте умерени количества цялостни растителни източници на мазнини – семена, ядки, маслини и авокадо.

Опитайте се да намалите натоварването на организма (тежък труд, стрес, недостатъчен сън и др.), тъй като началото на поста предявява най-големи изисквания към него. Спазвайте добра хигиена и приемайте тежки медикаменти само при крайна необходимост. Ако чревният тракт е много задръстен, можете да направите запарка от майчин лист и да добавите една чаена лъжица хуск. Също можете да направите и няколко клизми или шанкпракшалана-лагу.

Великденски пости, седмица 2
Можете да продължите както първата седмица и ако тя се е спазвала стриктно, вече може да усетите първите резултати. Леко намалете концентрираните и готвените храни за сметка на суровите плодове, зеленчуци и кълнове. Също така намалете и целите мазнини, като маслини, семена и ядки. Макар че при повечето хора старите вкусове започват да отшумяват, по-добре е стриктно да избягвате неподходящите храни, тъй като опитването им „по малко“ може да е причина за срив и прекъсване на поста!

За да не се случи това, можете тази седмица да комбинирате по-големи количества зърнени и бобови храни и малко семена и ядки.

Великденски пости, седмица 3
Постепенно увеличавайте пресните зелени (сезонни) храни, опитайте се да намерите по-екологични такива, както и не подценявайте диворастящите (коприва, глухарче, лапад и др.), които тръгват доста рано, особено по топлите места. Можете да ги намерите и в някои пазари. Лягайте си навреме и се наспивайте добре. Началото на пролетта е най-доброто време за стартиране на физически и дихателни практики, а също и на разумно закаляване; а ако вече правите тези неща, можете внимателно да ги задълбочите.

Великденски пости, седмица 4
Усещане за лекота – не само на килограми, но и като настроение и изобилие на енергия. При някои храната започва да им се струва еднообразна, но това лесно се преодолява – не само чрез по-нататъшно увеличаване на зеленолистните, но и чрез малко повече творчество при приготвянето на ястията. Например, вместо да дъвчете ядките, направете си ядково мляко; ако не се справяте лесно със суровите салати, една част от тях преобразувайте в сок или шейк; някои зърнени и бобови семена могат да се покълват и после да се сготвят; запасете се с идеи за здравословни хлебчета без мазнини, за кремове от пресни и сушени плодове, сладки картофи, подправъчни миксове и много други.

Великденски пости, седмица 5
Продължавайте в същия дух! Обикновено вече масово има израснали извън парниците зеленчуци. Природното разнообразие на ядливи треви също е голямо, можете в почивните дни да си правите разходки в планината и да събирате от тях. Температурите са все по-комфортни – не забравяйте, че движението и умерените слънчеви бани са важни почти колкото храненето при преодоляването на пролетната умора!

Великденски пости, седмица 6
Указанията са същите, но подготовката за последната седмица е по-строго разтоварване. Нека суровата храна да бъде 80-90%, а концентрираните храни – 10-20%, ограничете до минимум солта и вместо нея консумирайте повече листа от керевиз или селъри. Това ще осигури постепенен преход към по-дълбокото пречистване. Детоксът със зелени храни – на шейкове, сокове и супи – следва да е в центъра на тази подготовка.

Великденски пости, седмица 7
В зависимост от индивидуалното състояние на организма можете да преминете към плодово-зеленчуков режим или към течен – само на сокове, шейкове (смутита), зеленчукови бульони и билкови чайове. Продължителното плавно пречистване на организма през първите седмици позволява на тялото да понесе детоксикацията по-лесно. Ако пък имате опит и наблюдение от опитен ръководител, можете да опитате и водно или даже сухо гладуване за 1 до 3 дни; опитайте се повече да почивате и да сте на чисто и тихо място по това време.

Правилното и постепенно захранване е от първостепенна важност. Наблегнете и на психологичния метод при прехода към друга храна. Здравословен център Vita Rama ви съветва да продължите с пълноценно растително хранене. Здравословните групи хани са плодовете, зеленчуците, зърнените, бобовите, както и пълноценните мазнини – семена, ядки, маслини и авокадо.

Общи указания и често срещани грешки
  • Подхождайте постепенно и творчески към постите, като имате предвид досегашните си хранителни навици, нивото на вашето здраве, физическо натоварване и други важни обстоятелства; при нужда се консултирайте със специалист;
  • Не пренебрегвайте разнообразието от цели растителни храни за сметка на приготвените през есента консерви, буркани или привидно многообразен набор от силно преработени храни – изолирани и втвърдени масла (често трансмазнини!), бяла захар и изделия от бяло брашно, пържени и препечени храни и т.н. (Ако не спазвате това, може дори да влошите здравето си, въпреки че постите!);
  • Включвайте поетапно сезонните пресни зеленчуци;
  • Зеленолистните от конвенционален или дори биологичен произход могат да трупат много нитрати. Затова винаги купувайте от проверени източници или ги изкисвайте преди употреба;
  • Гответе зелените храни с възможно най-малко топлинна обработка, с леко задушаване или на супи. Те се съчетават добре със зърнени храни и ядки;
  • Преминаването към масовото (неправилно) хранене след края на поста може да разруши голяма част от полезните му ефекти. Продължавайте поне на 80% да се придържате към хранене с цели растителни храни, като от другите избирате по-малко преработените;
  • Пийте повече течности;
  • Движете се повече, особено сред природата;
  • Лягайте и ставайте за сън навреме;
  • Това е и най-подходящото време да се обърнете към „слънцето“ на оптимизма!

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота
Големият пост може да се превърне в преустройство за нов живот – точно когато и Природата се пробужда! На физическо ниво – това е пречистване на системата и преход от зимно към пролетно хранене. На умствено и емоционално ниво можем да се пречистим от отживелите си спомени и пристрастия и да се мобилизираме за преодоляване на житейските трудности и постигане на достойни лични и социални цели. На духовно ниво християните се подготвят за посрещане на големия празник – Възкресение Христово; останалите могат да отдадат почит на своята традиция или да се отдадат на изкуство, наука, природозащитни и благотворителни дейности. Като резултат – всеки може да прекара не само този период от годината, но и последващите й месеци в процес на подобряващо се здраве, жизненост, делови успехи и разцъфтяване на човешките добродетели!

Vita Rama ви пожелава успех и ви подкрепя във всяко едно ново начинание, което ще подобри качеството на вашия живот!

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година