Подкрепете ни!




Светът в теб24 август 2023

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва


Снимка: iStock
Снимка: iStock
Джейми Смарт е автор на бестселъри на Sunday Times. Години чете лекции за това, как хората да се ориентират към по-добри решения и значими резултати. Провежда семинари за професионално развитие за бизнес лидери, обучители, треньори и консултанти. 

Откъде вярвате, че идват чувствата ви? Това, което трябва да знаете, е, че всичко е създадено от мисъл, не е нужно да знаете нищо друго, пише още преди 40 г. Сидни Банкс, разкрил Трите принципа, които обясняват как хората създават своето собствено преживяване. Много често ние се осланяме на чувствата при вземането на решения. Изборът, направен на база емоции, колкото и да тръби парапсихологията: „Довери се на чувствата си!“, не е препоръчителен. 

Изчистване на недоразуменията

Били ли сте някога объркани дали да следвате или не чувствата си, особено когато сте в предизвикателна ситуация или трябва да вземете важно решение? Ако е така, не сте сами. За повече от двадесет години работа с хора открих, че при изследване на принципите, по които работи умът, те се объркват как да преценят влиянието на емоционалността. 

Някога казвали ли са ви, че трябва да „правите това, което смятате за правилно“, „да се доверите на интуицията си“ или „да изчакате, докато се почувствате вдъхновени“? В резултат на този добронамерен, но двусмислен съвет, хората понякога се парализират, докато чакат да дойде „правилното чувство“. Или се гмуркат в анализ на чувствата си, опитвайки се да разберат какво уж им шепти вътрешният глас, за да могат да го използват като основа за вземане на решения. В най-лошите случаи се стига до доста опростената философия „Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“, което може да доведе до пасивност и/или влизането в ролята на жертва.

Чувствата са експерти само в едно 

Вашите чувства са невероятно прецизен и точен измерител или сигнал. Те са аспект от вашата неврофизиология, който се е развил в продължение на стотици хиляди години, за да ви помогне да живеете, да процъфтявате и да оцелявате тук, на планетата Земя. Вашето тяло има безброй вериги за обратна връзка и сигнални системи, за да управлява различни неща като телесната температура, хидратацията и нивото на pH. Точно както индикаторът за гориво и скоростомерът във вашата кола ви дават точна обратна връзка какво е състоянието й, вашите вътрешни „измерватели“ ви дават обратна информация за специфични и взаимосвързани ритми и системи, които са проектирани да поддържат оптимално вашата жизненост.

През 1852 г. неврологът пионер Херман Хелмхолц открива нещо необикновено. Крис Фрит разказва в своята книга „Making Up The Mind: Как мозъкът създава нашия умствен свят“: „Хелмхолц осъзна, че в мозъка трябва да протичат различни процеси, преди в ума да се появи представата за обект от външния свят. Той предположи, че възприемането на света не е пряко, а зависи от „несъзнателни изводи“.

Скоростомерът на вашия автомобил е експерт само в определяне на скоростта, с която се въртят колелата. Не може да ви каже нищо за нивото на горивото, оборотите или температурата на двигателя. Чувствата ви са експерт само в едно отношение: безформената сила на мисълта, приемаща форма в този момент. Моментът, в който промените възприятието си, е моментът, в който пренаписвате химията на тялото си, казва Брус Липтън.

Какво наистина ни казват чувства

Вашите чувства не могат да ви кажат нищо за вашето минало, бъдеще, какво мислят другите хора за вас или какъв човек сте. Чувствата нямат отговори за тези въпроси. Когато невинно вярваме, че те „ни говорят“, можем да си навлечем проблеми. И ние го правим: понякога се подлъгваме, че уж съвсем ясно чуваме вътрешния си глас. Но той не говори за нещо, „различно“ от мисълта в момента. Убедени сме, че нашите чувства ни уведомяват за бъдещи събития или минали преживявания. Че те ни информират за перспективите, за връзките ни или пък за нашите постижения. Сигурни сме, че те ни предупреждават за предстояща слава или унижения, за пътя, който сме отъпкали, или този, който ни предстои.
Това е, което аз наричам „илюзия отвън-навътре“; погрешното вярване, че чувстваме нещо различно от принципа на мисълта, приемаща форма, миг след миг, в нашето съзнание. Между другото, ако не можете да приемете фразата „вашите чувства са отражение на принципа на мисълта, която се оформя в момента“, ето някои други начини да кажете същото:
  • Вие живеете в преживяването на енергията зад живота, приемаща форма в момента…
  • Вие живеете в интелигентната енергия на всички неща, създаващи вашата реалност в момента…
  • Вие живеете в опита на Бог, който вдъхва живот на този момент...

Добре дошли обратно в реалността

Ако ви се струва, че чувствата идват от някъде другаде, освен от приливите и отливите на мисълта в този момент, вие сте били подмамени да повярвате в свят, който не съществува. И в секундата, в която се събудите и прозрете това (или само го допуснете), вие пътувате обратно към вашата реалност. 

И какво да правите сега, когато научихте, че чувствата не са добър вариант за основно ръководство, когато вземате решения? Ето отговорът: вие всъщност вземате хиляди решения всеки ден, без дори да мислите за тях съзнателно. През повечето време вашите решения се вземат без усилие, докато реагирате на момента. Това не се случва, когато сме въвлечени в неразбиране отвън-навътре. И в момента, в който се събудим от това недоразумение, знаем какво да правим.
„Ако вашите емоционални способности не са в ръцете ви, ако нямате самосъзнание, ако не сте в състояние да управлявате изтощителните си емоции, ако не можете да имате съчувствие и добри взаимоотношения, тогава колкото и умни да сте, няма да стигнете много далеч.“ 
Даниел Голман
Източник

Още по темата:

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват