Подкрепете ни!




Светът в теб1 септември 2023

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия


Илюстрация: Wikimedia Commons
Илюстрация: Wikimedia Commons
Системата на келтската дървесна астрология се различава доста от зодиакалните знаци, за които обикновено четете с огромно любопитство. Този тип поверия са създадена от друиди, членове на високопоставената привилегирована класа в древните келтски култури. Говори се, че келтската дървесна астрология е базирана на естествената връзка, която друидите са имали със земните цикли и свещеното знание, което те вярват, че се съхранява от дърветата.

В културата на друидите се е смятало, че дърветата крият духове и в тях са натрупани знания и мъдрост. Дърветата символизират живота, смъртта и обновяването. Те вярвали, че качествата на децата, родени в определени времеви отрязъци, по някакъв начин приличат на характеристиките на някои дървесни видове.
В келтската астрология календарната година е разделена на 13 части (или месеца). 

Бреза: „Преодоляващият“
24 декември – 20 януари
Тъй като това е време на зимен мрак с малко слънчева светлина, друидите смятат, че бебетата Брези винаги се протягат напред в търсене на светлина. Родените в този период са силно мотивирани, мотивиращи и амбициозни. Представителите на Брезовите знаци са твърди, издръжливи, властващи, естествени лидери, очарователни и харесват да са център на внимание.

Офика: „Мислителят“
21 януари – 17 февруари
Родените в този период са известни със своите философски, визионерски умове, с креативност, оригиналност, лека високомерност, отчужденост и вътрешна страст и мотивация. Тези хора са по-затворени. Предпочитат да слушат вместо да говорят. Имат красива външност. Те може да не харесват ограниченията и конформизма, тъй като са нестандартни мислители. Имат дарбата да концентрират енергии и така да управляват дори най-заплетени ситуации.

Ясен: „Магьосникът“
18 февруари – 17 март
Ясенът е свободомислещ, омагьосващ, богат на въображение, интуитивен, артистичен и „вижда света в цвят“. Те могат да бъдат донякъде мрачни, но са много вдъхновени от природата и се наслаждават на изкуството, писането, науката и духовността. Някои може да ги смята за интроверти, но в действителност те просто обичат света, който са създали за себе си. Умеят да балансират своите артистични и интелектуални страни, те са едновременно идеалисти и реалисти.

Елша: „Първопроходецът“
18 март – 14 април
Според друидите Елшите могат лесно да намерят истинските си пътища и не се страхуват да ги следват. Те пламват и тръгват напред със страст, често печелят последователи и поддръжници. Те са очарователни и лесни за общуване, хора, които привидно могат да се разбират с всеки. Елшите често са съсредоточени, уверени в себе си и не са повърхностни. Елшите не обичат да губят време. Смели са, конкурентноспособни, добри родители и предприемачи.

Върба: „Наблюдателят“
15 април – 12 май
Според келтската астрология Върбите са силно свързани с луната и са креативни, интуитивни, интелигентни, реалистични и търпеливи. Емоционално зрели са и интуитивни – осъзнават житейските цикли и сезони, знаят как да се ориентират във всяка ситуация. Те обичат да трупат знания и спомени. Най-големият им враг са си те самите, тъй като страховете им могат да ги спрат. Ценят семейството и могат да станат почитани учители.

Глог: „Илюзионистът“ 
13 май – 9 юни
Глоговете са доста скрити личности. Това, което е отвън, не е съвсем същото като това, което е отвътре. Те са страстни, креативни, любопитни, отлични слушатели, проницателни, забавни. Визионери, без проблем виждат „голямата картина“, но това не винаги е на показ за околните. Те са добри пред публика – привличат вниманието и са надарени с артистични способности.

Дъб: „Стабилизаторът“
10 юни – 7 юли
Твърди се, че родените в този времеви отрязък са силни, грижовни, щедри, услужливи, уверени и оптимистични. Девизът им е „Всичко ще се нареди“. Дъбовете обичат да учат история, както и да се ровят в родовото потекло, тъй като изпитват голямо уважение към предците си. И за тях да са учители е подходяща професия. Дъбовете обичат всичко да е подредено и се наслаждават на чувството за контрол, особено когато става въпрос за собствения им живот. Харесват големи семейства и фамилии, и с радост участват в живота на своите общности.

Джел (Самодивски чемшир): „Владетелят“
8 юли – 4 август
Това са благородни хора, лидери. Властването им се отдава. Харесват предизвикателствата. Могат да се справят с всякакви препятствия и да изпълнят всякакви задачи, тъй като са посветени на постигането на целите си. Обичат да се състезават, амбициозни и уверени са. Щедри, мили и лесно привързващи се. Нещата в живота им се случват лесно. Могат да изберат академична кариера, ерудирани са. Те са перфекционисти и нямат проблем да поемат поддържаща роля в някоя житейска ситуация, не желаят лидерската позиция на всяка цена.

Лешник: „Знаещият“ 
5 август – 1 септември
Келтското народно творчество казва за тях че са природно интелигентни, организирани, ефективни, с богат опит. Умели в трупането и предаването на информация. Често изглеждат като „всезнаещи“. Обръщат прекалено внимание на детайлите, което дори може да ги доведе до обсесивно-компулсивни залитания. Те се радват на всичко, свързано с числа, наука, анализи и правила за поддръжка. Те са страхотни плановици и организатори.

Лоза: „Изравнителят“
2 септември – 29 септември
Лозите имат променлив нрав, тъй както и сезоните. Те са непредвидими и противоречиви личности. Понякога се твърде нерешителни. Това обаче им носи и предимства, тъй като те могат лесно да видят и двете страни на една ситуация. Не обичат да правят избори и да заемат едната или другата страна, а това ги прави независими. Склонни са към промени в настроението, но са очарователни, елегантни, с отличен вкус, предпочитат изтънчеността. 

Бръшлян: „Оцелелият“ 
30 септември – 27 октомври 
Бръшляновите знаци обикновено са състрадателни, лоялни, даващи, помагачи, духовни, меки и харизматични. Обичат да са сред хора. Друидите вярвали, че тъй като са родени по време на „залязващо слънце“, понякога животът изглежда по-труден за тях. А това може да ги накара да смятат, че съдбата им е отредила несправедливост. Въпреки това, Бръшлянът грациозно преодолява препятствията, тъй като потокът му от енергия е неизчерпаем.

Тръстика: „Инквизиторът“ 
28 октомври – 24 ноември
Келтската астрология казва, че Тръстиките са виртуозни в пазенето на тайни. Обичат да разгадават енигми, тъй като са търсачи на истината. Те винаги ще разгледат един проблем в дълбочина. Обичат интересни истории, така че лесно се увличат от клюки, интриги, скандали, легенди и конспирации. Това обаче ги прави отлични журналисти, детективи, разузнавачи и т.н. За тях хората са  мистерии, които трябва да бъдат разкрити. Тръстиките могат да бъдат малко манипулативни, но обикновено са безвредни в действията си. Те имат силно чувство за истина и чест, и могат да бъдат ревниви.

Бъз: „Търсачът“ 
25 ноември – 23 декември
Родените през този период са свободни духове и търсачи на силни усещания. Тъй като хората Бъз се раждат във време, когато светлината е „бързо мимолетна“, друидите вярвали, че те имат същия подход и към живота като предпочитат да са „в бързата лента“. Изглеждат като екстровертни, но в действителност могат да бъдат затворени, замислени и философски настроени. Хората Бъз обичат да са полезни, честни и откровени, с тенденцията да приемат, че винаги са прави поради интелектуалната си природа.

Източник

Още по темата:

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват