Подкрепете ни!




ЗдравеЕлена Терзиева / 24 октомври 2018

Защо и как да изчистваме лимфната си система

Нашето здраве зависи от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни

Защо и как да изчистваме лимфната си система


Повечето от нас вярват, че здравето ни зависи от храната, която приемаме, от начина ни на живот, от навиците и от начина на мислене. Това е така, но и не е така.

Нашето здраве зависи и от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни. От това дали ще създадем условия на всичките ни органи и системи да работят правилно. Чували сме, а и често сме прилагали, различни методи за детоксикация. Кога успешно, кога не толкова. Рядко обаче се споменава една много важна система за прочистването на тялото и това е лимфната система.

Колко добре познаваме лимфната си система?
Можете ли да се сетите за конкретен орган, който е част от лимфната система? И аз не мога. Защото тя се състои от: съдове и възли. И ако кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина около 100 000 км., то лимфната система има два пъти повече.

Съдовете на лимфната система обаче, са невидими за окото. Това е и причината да се получават отоци при операции – защото хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, това е плацентата. Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една съществена причина да направим прочистване на лимфата при подготовката за бременност.

Какво всъщност прави лимфната система?
Това е нашата основна дренажна система. До всяка клетка в нашето тяло нямаме кръвоносен съд, който да й доставя храна. Затова капилярите доставят храна до междуклетъчната течност, а клетките се хранят от там, но също така и отделят отпадните продукти отново в междуклетъчната течност. Това е техния ресторант, но и тяхната тоалетна. От там лимфата поема отпадните вещества и ги отнася към белия дроб, бъбреците и черния дроб, за да се изхвърлят. Представете си от къде ще се хранят нашите клетки, ако не е прочистена лимфната система?! Разбира се, от своята тоалетна.

Лимфната система представлява и естествена бариера за патогенните организми. Лимфните възли, разположени по лигавиците, улавят тези организми, унищожават ги и ги извеждат към влагалището, червата или потните жлези, за да бъдат изхвърлени. Затова наличието на слуз е индикатор за натрупване в лимфната система на бактериални трупове, които трябва да бъдат изведени.

Когато имаме хрема, кашлица или отделяме повече от нормалното слуз от влагалището, не трябва да потискаме симптомите, а трябва да помогнем на лимфната система да се изчисти.
Слюнката също е мощен участник в работата на лимфната система. По време на заболяване се отделя повече слюнка (около 0.5 л.), с която се изхвърлят бацилите.

Как да разберем дали е замърсена лимфната ни система?
Ето как ни подсказва нашата лимфна система, че има нужда да бъде прочистена:
⦁    Обложен език
⦁    Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.)
⦁    Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци
⦁    Нощно изпотяване
⦁    Синузит
⦁    Алергии

Ако имате някой от тези симптоми, препоръчвам ви да направите изчистване на лимфната си система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване няма да ви е излишно.

Как да прочистим лимфната си система?
Както и за всичко друго, няма вълшебно хапче. Нашето здраве, както и здравето на нашата лимфна система, е въпрос на ежедневна грижа. Ето и няколко стъпки за поддържане здравето на лимфната система:

1. Пиене на вода – минимум 30-40 мл. на килограм чиста вода. Най-добре е да бъде структурирана, с ниска минерализация и обогатена с минерали в биологично усвоима форма, което може да стане например, с български зеолит.
Лимфата е течност и ако междуклетъчната течност в нашето тяло е средно 60 литра, то лимфата е около 2.5 л. Представете си как може това количество, което е около 24 пъти по-малко, да прочисти течността в цялото тяло. Трябва много, много вода!
2. Изключително важно условие за поддържане на здрава лимфна система, това е раздвижването й, което трябва да става само отдолу-нагоре! Лимфната система си няма орган, който да я изпомпва, както сърдечно-съдовата си има сърце, което постоянно работи. За движението на лимфата трябва да се погрижим ние, раздвижвайки се на всеки 40 мин.
3. Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
4. Сауна – не е тайна какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна. Особено важно е вземането на душ със студена вода през почивките. Това спомага процеса на изчистване, а и ще се почувствате много освежени.
5. Масаж – най-вече лимфен дренаж. Специалистите са обучени как точно се прави той – отдолу-нагоре
6. Балансирано, пълноценно и разнообразно хранене, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали
7.  Вит. С и Е – основни антиоксиданти
8. Органичен Германий – гъби шийтаке, чесън, броколи, целина, алое, хлорела, женшен, ечемик и кресон.
9. Вит. К – предпазва от рак на лимфата.
Съдържа се в броколито, копривата, бананите, кайсиите и водораслите.

Една изпитана програма с хранителни добавки
Споменах, че няма вълшебно хапче, но пък някои биодобавки могат да допринесат за подобряване работата на лимфната система и нейното изчистване.
1. Корал сладък корен - раздвижва течностите в организма, има противовъзпалително, имуностимулиращо, тонизиращо и спазмолитично действие. При язва – успокоява стомаха, намалява киселините и жлъчния сок. Често съм го използвала при кашлица – действа безотказно! Има диуретичен ефект и спомага работата на бъбреците.
2. Корал келп - келпът е сорбент, благодарение на което прочиства червата, изчиства холестерола, излишната слуз и тежките метали. Има антирадиационно действие. Освен това е богат и на хранителни вещества за клетката – йод, витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, целулоза, усвоими почти напълно.
3. Люцерна - жлъчегонно действие, спомага прочистването, разграждането на мазнините и работата на черния дроб.
4. Лецитин – укрепва черния дроб и разтваря част от масноразтворимите токсини

С тази програма имам личен опит. Когато за първи я проведох, неочаквано започна бучене в дясното ми ухо. Помислих, че съм прекалила в говоренето по телефона. Започнах да слагам слушалката от другата страна, но бученето си остана в същото ухо. Тогава се сетих, че още от детството имах подут лимфен възел точно зад дясното ухо. Проверих го и забелязах, че е напълно еднакъв с този отляво. След 2-3 седмици бученето изчезна, а лимфният възел и до ден днешен не се е подул повече. По това аз забелязах, че нещо наистина се случва в моя организъм.

И все пак, храните и добавките имат своята магическа и лечебна сила, само и единствено при едно условие: ако ние водим един отговорен, съзнателен и хармоничен начин на живот, познаваме как функционира нашето тяло и даваме възможност на всички процеси да протичат правилно. И понеже не се раждаме с „инструкция за употреба“ на нашето физическо тяло, ние цял живот го опознаваме.

Продължавайте да опознавате себе си, да бъдете търсещи, любознателни и съзнателни, приятели!

Елена Терзиева, нутриционист
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com
www.elenaterzieva.com



Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.