Подкрепете ни!




Здраве5 януари 2024

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Худ. Бомпиани Роберто
Худ. Бомпиани Роберто


Натъпквали ли сте в уста си последното парче пица, въпреки че сте яли достатъчно? Дояждате ли огризките на децата, „защото храна не се изхвърля”, въпреки че вече се чувствате сити?
За да разберем какво се случва, нека разгледаме сигналите за ситост на тялото. Полезно е да знаем как тялото ни казва, че е време да спрем да се храним.

Сигналите за ситост 

Сигналите за ситост на тялото ви се включват, когато мозъкът ви усети, че сте консумирали достатъчно от хранителните вещества, от които се нуждаете. Вашият мозък черпи знаците от източници като:
  • сигнали за разширяване от стомашно-чревния тракт, които му дават информация за обема на храните и напитките, които сте консумирали;
  • „хормоните на ситост“, като холецистокинин (CCK) и пептид YY , които се освобождават в кръвта ви, когато определени хранителни вещества от усвоената храна влязат в контакт с определени части на стомашно-чревния тракт;
  • хранителни вещества от усвоената храна, които преминават в кръвообращението – те могат да подадат сигнал за ситост директно до мозъка;
  • лептин, хормонът, произвеждан основно от мастната тъкан, която съхранява излишните хранителни вещества от храната под формата на мазнини. Колкото повече мазнини поемате, толкова повече лептин освобождава мастната ви тъкан в кръвния поток и толкова повече мозъкът ви усеща, че сте консумирали достатъчно от необходимите хранителни вещества.
Вашият мозък поставя всички тези източници на информация в „алгоритъм за ситост“ и в определен момент ви изпраща сигнал, че е време да спрете да ядете. Това обяснява защо, ако не получите достатъчно от хранителните вещества, от които се нуждаете, може да се почувствате незаситени и да продължите да ядете, дори когато сте сити. Добавете една или две алкохолни питиета към сместа и може да стане още по-лесно да игнорирате сигналите за ситост.

Сигналите за ситост на тялото ви са лесни за игнориране – особено когато сте изкушени от разнообразни и вкусни храни и желанието за хранене е по-скоро социален повик. Алкохолът също ви помага да игнорирате знаците за ситост.

Сред другите фактори е убеждението, че „храна не се хвърля”, „да не стане зян”, рутинни навици за задължителен десерт след вечеря – независимо от това как се чувствате.


Храненето е свързано и с емоциите

Ако някога сте преяждали, докато се чувствате отегчени, уплашени, стресирани, самотни, уморени или виновни, сте открили, че храната може да подобри настроението ви (поне временно). Всъщност е доказано, че някои от хормоните и естествените мозъчни химикали, участващи в сигнализирането за ситост, влияят на настроението. Ако редовно продължавате да ядете, когато сте сити, си струва да проучите възможните основни психологически фактори – депресията, тревожността и стресът.

Не бива да се пренебрегва и наличието на посттравматичното стресово разстройство – и не, не е нужно да сте ветеран от войната, за да имате посттравматично стресово разстройство. Има много житейски събития, които го предизвикват. Хранителните разстройства като хроничното преяждане, компулсивното хранене, булимията, нервозата – също са свързани с игнорирането на сигналите за ситост.

Как да спрете да ядете, когато сте сити

Ако подозирате, че имате психологически причини, които допринасят за хроничното ви преяждане, знайте, че има научно доказани лечения, които могат да помогнат. Има работещи схеми за преодоляване на депресията, тревожността и посттравматичния синдром. Хранителните разстройства могат да бъдат лекувани ефективно с когнитивно-поведенческа терапия.

Ето още няколко стратегии за справяне с компулсивното хранене:
  • Водете дневник за сигналите си за ситост, за да се научите да ги разпознавате. Всеки път, когато се храните, отбележете дали се чувствате сити, ненахранени или преяли. Стремете се към резултат „сити“.
  • Ако разпознаете симптомите на преяждането, отбележете в хранителния си дневник какво усещате като емоция. Чувствате се недостойни? Изпитвате ревност, завист? Раздразнение или гняв? Умора? Или отлагате нещо? Помислете от какво наистина се нуждаете; дайте си повече от това, от което се нуждаете, вместо да запълвате емоционалната празнота с храна.
  • Изберете богата на хранителни вещества диета, която съдържа минимум ултра преработени храни и следете желанието да приемете определени нездравословни храни. Това ще ви помогне да доставяте на организма си хранителните вещества, от които се нуждаете, така че вашите сигнали за ситост да се активират. 
  • Вие решавате колко и каква храна да ви се сервира, така че в чинията ви да се появява само количеството, което смятате, че можете да хапнете и е полезно за вас.
  • Ако мислите, че прекалявате с някои вкусотии – поставете препятствия между себе си и храната. Остатъците могат да бъдат замразени или съхранявани „за после”. Отдалечете се от масата, след като сигналите ви за ситост ви кажат, че е време да спрете.
Източник

Повече по темата прочетете в Списание 8, бр.3/2020 г.

Защо се тъпчем?



Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици Здраве

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици

Финландски университет изследва 11 000 възрастни близнаци в продължение на 45 години