Твоят космос

Ти си просто лекар, не Бог…

Изповедта на един анестезиолог за живота, смъртта и любовта към професията

Ти си просто лекар, не Бог…

Ако адът и раят съществуват, тогава ще изгорим. Заради всички грешки и човешки смъртни случаи. Има такава странна лекарска шега:Колкото по-опитен е лекарят, толкова по-голямо е гробището зад него". Въпреки че за един смъртоносен изход се опитваме да бъдем компенсирани от десетки спасени животи. 

Това е пасаж от дълбоко емоционален текст, обикалящ социалните мрежи от седмица, подписан от анонимен анестезиолог. Много участници в социалните мрежи го възприемат като писан от български лекар. В интернет такива текстове бродят като „Летящия холандец“ и вълнуват човешките души. Списание „Осем“ се допита до много източници и намери „извора“. Бележките са на д-р Владимир Лашев – анестезиолог, който е напуснал този свят преди почти 10 години. Неговата дъщеря случайно се натъкнала на дневника му, докато се ровела из документите му и решила да сподели с читателите, пише сайтът „За жената“. 


Но кой се интересува от чувствата на лекаря? Той е също така човек, който изпитва обичайни чувства: надежда, страх, отвращение...


Анестезиологията и реанимацията не случайно са споменати заедно. Тези науки са едно цяло -  граничното състояние на човека между живота и смъртта. И ако работата на анестезиолога прекъсва съзнанието и всички видове човешка чувствителност, реаниматорът връща пациента от

другия свят."

Същността и в двата случая е проста - борба срещу смъртта. Някои смятат, че смъртта е стара жена с коса? Не вярвайте. Тя може да е млада и красива. Тя може да успокои, да отпусне и след това да измами. За тези 20 години работа в отдела за интензивно лечение, аз самият съм безкрайно уморен.


Уморен съм от стрес, стенещи болни и оплакващи се роднини. Уморен от собствената си душа, която се трови всеки път, когато се случи смъртоносно събитие. С всяка нова смърт старият въпрос пулсира в главата ми: направих ли всичко правилно, той беше жив и умря близо до мен, защо не помогнах?
Вътрешният глас може да те подлуди. Не е чудно, че всеки лекар има спасение: някой обича риболов, някой рисува, някой кара ски... Спасяваме хората, а нашите хобита ни спасяват нас.


Можете да чуете, че анестезиологът не е лекар. Когато операцията приключи, винаги питат кой е оперирал. Никой няма да попита кой направи анестезията. Малко хора знаят, че един анестезиолог прави анестезия на около 5000 пациента годишно. И всеки път, когато изключите съзнанието на някого, изключвате способността му да диша, което означава, че сте отговорни, ако нещо се обърка.
Често можете да чуете как говорят замалка анестезия." Но тази фраза има за цел само да успокои пациента. В края на краищата, дори и след малко наркоза са възможни големи усложнения. Пациентът може да получи алергичен шок или спиране на дишането.


Казват, че средната продължителност на живота на един анестезиолог-реаниматор не надвишава 46 години. И не е чудно -  стресът е твърде голям. В нашата клиника двама лекари наскоро починаха на 46 и 48 години. Здрави, силни мъже. Причината - просто не им издържаха сърцата.
И как да издържат? Как да оцелееш, когато 20-годишен мъж, ранен в главната артерия, кърви до смърт и иска да бъде спасен, а след това умира пред очите ти. Как да оцелееш, когато мъжът с инфаркт разговаря с теб и внезапно млъква, очите му се замайват, следват няколко крампи и накрая смърт...
В такива моменти вие се чувствате гневни към себе си, защото не помогнахте. Чувствате обида към пациента, че той не оправда надеждите на лекаря. Чувствате безсилие и разбирате колко сте безпомощни в лицето на смъртта. Можете да плачете, можете да пиете водка, можете да направите всичко. Но нищо няма да помогне. Ти си просто лекар, не Бог.


Лекарите нямат вяра в нищо. Когато видите живота от най-неблагоприятната страна, е трудно да повярвате в паралелни светове, в небето или в ада. Но лекарите вярват в съдбата. Как иначе да обяснят случаите, когато човек трябва да умре според всички закони на медицината, а той оцелява и обратно. Спомням си един случай: Кон удари дете с копита и му проба черепа. Изглежда, че нямаше шансове, но то оцеля. Един младеж бе докаран три пъти (!) с рана в сърцето и всеки път той се измъква. А някой има пъпка, развие сепсис и умре…


И такива пациенти идват един след друг. Можете да почивате само след края на смяната. Отпускате тялото, но главата ще продължи да смила миналото. Вие просто сядате в любимия си фотьойл, гледате телевизия, но не чувате нищо - има виене на роднини в главата ви, плач на деца, шум от апаратите в операционната. Без чашка алкохол човек не може да заспи...


Смъртта не е толкова ужасна, колкото продължителното заболяване, когато няма шанс за възстановяване. Виждал съм стотици такива пациенти. Често срещана ситуация е, когато човек нарани гръбначния си стълб и пхродължава да работи само мозъкът. Обикновено тези хора живеят не повече от месец или два. Някой претърпява инцидент в басейна, някой скача в реката, някой пада от дърво. Такива пациенти през лятото и есента са по дузина на ден - сезонен феномен, може да се каже.


Не знаеш какво е загуба, ако не си обичал друг повече от себе си... Твоят космос

Не знаеш какво е загуба, ако не си обичал друг повече от себе си...

Уроците на психотерапевта Шон от „Добрият Уил Хънтинг“

Честит национален празник! Твоят космос

Честит национален празник!

На 22 септември, 1908 г., във великотърновската църква „Св. четиридесет мъченици” е провъзгласена независимостта на България.

Георги Бенковски: „Моята цел е постигната вече!” Твоят космос

Георги Бенковски: „Моята цел е постигната вече!"

Днес се навършват 175 години от рождението на Георги Бенковски и нека си спомним за този велик българин

Скандалният Михаил Лабковски: „Не отговаряй, когато не те питат!” Твоят космос

Скандалният Михаил Лабковски: „Не отговаряй, когато не те питат!”

Неговите фенове са почти толкова, колкото и възмутените хейтъри, отхвърлящи тезите му

Анжела Атанасова: Успях да постигна единство между любовта и информацията Твоят космос

Анжела Атанасова: Успях да постигна единство между любовта и информацията

В периода 10-11 ноември в Бургас ще се състои метафизичният, духовен и образователен фестивал „Иновативният човек и новата реалност”. Повече за това събитие ни разказва неговият организатор Анжела Атанасова.

Убий звяра! Заколи го! Пролей му кръвта! Твоят космос

Убий звяра! Заколи го! Пролей му кръвта!

Уилям Голдинг за това как децата се превръщат в зверове

Как да постигнете щастие чрез четири стъпки Твоят космос

Как да постигнете щастие чрез четири стъпки

Четири стъпки към щастието или как да омиротворим ума си според виетнамския дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист Тик Нят Хан

Япония и Филипините – нека научим повече за тези загадъчни места Твоят космос

Япония и Филипините – нека научим повече за тези загадъчни места

На 19 септември е премиерата на вълнуващата книга „Япония и Филипините - моето пътешествие на духа“ на Нели Нановска.

Честит празник, скъпи деца и родители! Твоят космос

Честит празник, скъпи деца и родители!

В един от най-вълнуващите дни в живота на човек, децата ни порастват. Ние също. Какво по-хубаво от това?

София, Вяра, Надежда и Любов или когато светците говорят с имената си Твоят космос

София, Вяра, Надежда и Любов или когато светците говорят с имената си

Приеми вяра, която ще отвори сърцето ти и ще разшири погледа ти към един свят, който живее с присъствието на Бога

„Мартър” Лутер Кинг: „Нека не се въргаляме в долината на отчаянието” Твоят космос

„Мартър” Лутер Кинг: „Нека не се въргаляме в долината на отчаянието”

„Имам една мечта“ е историческата реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г.

Хората са различни в живота и еднакви в смъртта Твоят космос

Хората са различни в живота и еднакви в смъртта

20 вечни истини от „Пътят“ на великия китайски мъдрец Лао Дзъ

Кръстовден – денят, в който в Кръстова гора се случват чудеса Твоят космос

Кръстовден – денят, в който в Кръстова гора се случват чудеса

Нашият колега Владимир Мачоков разказва за чудото, на което е станал свидетел в Кръстова гора.

Великите неща са винаги прости Твоят космос

Великите неща са винаги прости

9 истини за живота от психолога Пиер Дако

Грях ли е да се приспособява човек? Твоят космос

Грях ли е да се приспособява човек?

Вече 56 години „Цар Плъх“ ни учи на смирение и как се оцелява с чест

Огромната лъжа за кирилицата Твоят космос

Огромната лъжа за кирилицата

Български учен твърди, че азбуката ни е българска и е важно 320 млн. души да я знаят като българска